Spårspringet ökar i Kalmar: ”Man kan faktiskt dö av detta”

Det så kallade ”spårspringet” ökar i Kalmar län. Hittills i år har 30 händelser om obehöriga på tågspår rapporterats in till Trafikverket, lika många som det var under hela förra året.
Publicerad 8 september 2022
Göran Holmberg, verksamhetssamordnare på Trafikverket, ser hur springandet ökar och menar att det är en mörk utveckling.
Göran Holmberg, verksamhetssamordnare på Trafikverket, ser hur springandet ökar och menar att det är en mörk utveckling.Foto: Linn Svensson

Obehöriga på spåret har länge varit ett problem för tågtrafiken, både runtom i landet och i länet. Så kallade ”spårspringare” skapar förseningar i trafiken, är kostsamma och kan lämna lokförare i chocktillstånd. I värsta fall kan även ”spårspringare” förolyckas.

– Det är förbjudet att gå på spåret och böter för det, om polisen tar genarna. För att inte tänka på vilka förseningar det blir. Man kan faktiskt dö av detta, det tar uppemot en kilometer för tåget att stanna, säger Göran Holmberg, verksamhetssamordnare på Trafikverket.

Det kan vara stressade personer som tror att de snabbt hinner springa under bommarna till sitt tåg men också personer som lider av suicidala tankar.

– Detta är ett gammalt problem men nu är pandemin över och folk börjar röra sig mer. Men varför det ökar och varför man tycker att det är acceptabelt att utsätta sig för riskerna vet vi inte riktigt. Man kanske inte har kunskapen om att det är farligt eller vet om att det är olagligt.

I år har trafikverket fått in över 700 rapporter om så kallade ”spårspringare” i landet och 30 av händelserna har inträffat i Kalmarområdet, vilket är lika många händelser som rapporterades in under 2021, enligt siffror från Trafikverket.

Och sen i våras har omkring 10 personer avlidit på spåren i område Syd:

– Det påverkar föraren oerhört mycket, vi har ett flertalet fall där förarna blivit chockade. De tas ur tjänst och behöver gå till läkare för att få vård och prata om detta.

Trafikverket har ett samarbete med polisen och räddningstjänst när obehöriga vistas på spåret. Och det är ett mycket bra samarbete om man frågar Göran Holmberg.

– De är duktiga, vi ser i statistiken att de omhändertar väldigt många. I 60 procent av fallen så omhändertar polisen någon när vi har trafikstopp.

Hur jobbar ni förebyggande med problemet?

– Vi har en bra systematisk uppföljning på drabbade platser. Det är olika åtgärder på olika typer av de som springer på spåret. Stängsel kan vara ett alternativ, men på en perrong är det svårt att sätta upp stängsel.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.