Spring i benen för Världens barn

Snabba ben, svettiga pannor och glada miner när elever från Thoren Framtid sprang för Världens barn på idrottens dag.
Publicerad 9 oktober 2020
Zilan Alzakholee, Delevya Mohammed Amin, Angjela Demiri, Yaren Özturk och Nazli Özturk tyckte dagen var toppen!
Zilan Alzakholee, Delevya Mohammed Amin, Angjela Demiri, Yaren Özturk och Nazli Özturk tyckte dagen var toppen!Foto: Linus Gunnarsson

En solig fredag i september samlades alla elever på skolan Thoren Framtid vid Skälby i Kalmar – redo att springa så långt de orkar under en timmes tid och samtidigt samla in pengar till Världens barn.

– Barnen får springa så många varv de kan på en timme och ett varv är en kilometer. Det är jättekul och barnen är supertaggade, säger idrottsläraren Ellen Gliving Kant.

Idrottsläraren Ellen Gliving Kant peppade eleverna med applåder och hejarop under loppets gång.
Idrottsläraren Ellen Gliving Kant peppade eleverna med applåder och hejarop under loppets gång.Foto: Linus Gunnarsson

– Vi springer och får streck på handen för varje gång man kommer tillbaka där man började. Det är roligt att springa, jag brukar göra det. Det är bra för kroppen, säger Angjela Demiri, 8 år.

Dagen är ett samarbete med Riksidrottsförbundet där man uppmanar alla elever att utför olika former av fysisk aktivitet under minst två timmar. Tillsammans med Radiohjälpen och P4 Kalmar har skolan startat en insamlingsbössa till förmån för Världens barn, där man tillsammans med företagare runt om i Kalmar samlar in pengar till organisationen. Det visade sig vara en morot för de hårt kämpande eleverna.

Eddie Olsson och Kasper Jönsson tycker det är viktigt att samla in pengar till Världens barn.
Eddie Olsson och Kasper Jönsson tycker det är viktigt att samla in pengar till Världens barn.Foto: Linus Gunnarsson

– Vi ska samla in pengar till barn som inte har några. Det är bra för de behöver mat och kläder. Jag har sprungit tre varv nu och ska springa ett till. Jag ramlade på stenen där borta, men det gick bra, säger Eddie Olsson, 7 år.

– Jag har sprungit ett helt varv och ett litet varv. Det roligaste är att det finns ballonger och att springa med kompisarna, säger Kasper Jönsson, 9 år.

Fullt ös i spåret när eleverna kämpade sig igenom varv efter varv.
Fullt ös i spåret när eleverna kämpade sig igenom varv efter varv.Foto: Linus Gunnarsson

Under dagen arbetade eleverna även med uppgifter om Hälsa från Utbildningsradions Världens barn-material för skolor.

– Skolan har en hälsoprofil där vi har 20 minuter fysisk aktivitet varje dag. Vi är ute i naturen mycket och vi försöker få eleverna att vara aktiva på något sätt när det är rast. Det är en rolig dag, alla elever tycker det är roligt. Det finns några elever som inte stannat en enda gång, säger idrottsläraren Miguel Ribeiro.

Idrottsläraren Miguel Ribeiro var imponerad av elevernas insats i löparspåret.
Idrottsläraren Miguel Ribeiro var imponerad av elevernas insats i löparspåret.Foto: Linus Gunnarsson

Se hela bildspelet nedan:

bild 1/20
Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.