Annons

Stal kompisens bil och körde rattfull – man döms till fängelse

En 25-åring krockade med kompisens bil som han tagit utan lov. Han var dessutom alkoholpåverkad och saknade körkort. Nu döms mannen till fängelse.
Publicerad 22 april 2023
Genrebild.
Genrebild.Foto: Mostphotos

En 25-årig man från Kalmar kommun var hemma hos en kompis för att umgås en kväll i juli 2022. De drack rom och öl under kvällen och när klockan blivit över midnatt gick vännerna och lade sig för att sova.

I förhör berättar kompisen att han vaknade vid 10-tiden dagen efter av att 25-åringen ringer till honom. Det var ett kort samtal där 25-åringen berättar att han krockat med kompisens bil.

Annons

Det visar sig att bilnycklarna som fanns i kompisens byxficka var borta och att 25-åringen tagit bilen. Bilfärden slutade i en trafikolycka på riksväg 25.

25-åringen berättar i förhör hur han och kompisen drack alkohol men att det därefter blev svart och att han inte minns mycket. Han kan inte säga vad han tror hände den aktuella natten, men han kan ha träffat någon. Han har inte körkort och han minns inte att han kört ner i ett dike eller i ett vägräcke. Han har efter händelsen haft ont i nacken och han tror att det kan ha uppstått från att han suttit som passagerare i bilen.

Att han suttit som passagerare finns det dock inga belägg för.

Insatsledaren på räddningstjänsten som var på plats berättar att de kunde se att en bil färdats en längre väg i diket och att det inte fanns några spår på vägen av en plötslig sladd eller väjning. Räddningstjänsten använder värmekamera vid trafikolyckor för att kontrollera den bil som krockat. Värmekameran användes för att se var bilen det suttit personer för att kunna avgöra om det fanns fler personer som behövde hjälp. Den gav bara utslag på förarplatsen. De kontrollerade närområdet efter andra personer men kunde inte hitta någon.

Polis som var på plats berättar att 25-åringen var märkbart påverkad av alkohol. 25-åringen sa att det var en annan person som kört bilen, en främling, som flytt till skogs. 25-åringen talade osammanhängande och sa olika saker till honom och hans kollega.

Tingsrätten konstaterar att vittnesuppgifter bekräftar att 25-åringen var den enda personen som anträffades vid olycksplatsen och att räddningstjänstens uppgifter visar att endast en person kan ha suttit i bilen. 25-åringens berättelse om att en främling kan ha kört bilen och att han kan ha åkt med någon annan person är spekulativa och går inte att kontrollera, menar tingsrätten och anser att det är en uppenbar efterhandskonstruktion.

25-åringen hade 1,26 promille alkohol i blodet, saknade körkort och stal sin kompis bil. Han döms därför för grovt rattfylleri, olovlig körning och tillgrepp av fortskaffningsmedel.

”Tingsrätten bedömer att hans körning har medfört en sådan trafikfara att det saknas utrymme att välja något annat straff än fängelse”, skriver tingsrätten i domen.

Påföljden blir två månaders fängelse.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons