GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Stark turistsäsong för Kalmar – trots en tuff start på året

Det har varit ett bra år för Kalmar sett till turismen – trots en tuff inledning på året.
Publicerad 28 november 2021
Foto: Mostphotos

Kalmars boendeanläggningar har haft en riktigt bra sommar och höst, vilket väger upp den tuffa starten på året. Det visar den preliminära inkvarteringsstatistik som presenteras av SCB och Tillväxtverket för perioden 1 januari till 30 september i år.

– Våren var oerhört tuff, eftersom pandemin var i ett svårt läge och Kalmar län hade skärpta restriktioner. Men under sommarperioden, det vill säga juni till augusti, nådde vi upp i siffror som vi tidigare inte har haft i Kalmar. Även hösten har varit mycket stark, säger Stefan Johnson, turismchef, Destination Kalmar, i ett pressmeddelande.

När Destination Kalmar jämför med tidigare siffror gör man det framförallt med 2019 som var det senaste normalåret, utan pandemi och restriktioner.

Enligt de preliminära siffrorna landade det sammanlagda antalet gästnätter under den nämnda perioden på 356 351 gästnätter. Under samma period 2019 låg siffran på 350 941.

Det är främst camping som boendeform som har ökat mest, vilket troligtvis har med pandemin att göra. Hotellen har haft ett högt tryck under sommarsäsongen, juni-september, med preliminärt 143 000 gästnätter. Under 2019 var motsvarande siffra 141 200. Sett till hela året är dock siffrorna lägre 2021, vilket förklaras med hårda pandemirestriktioner under första halvåret.

– Trenden med svemester, det vill säga semester i Sverige, har varit tydlig under hela pandemin och det är många svenska semesterfirare som har valt Kalmar i sommar. Vi har ett starkt varumärke och ett starkt grundutbud med vår fina kust, den historiska stadskärnan och flera starka besöksmål. Det har vi dragit nytta av nu när ingen plats har kunnat erbjuda samma utbud som vanligt, säger Stefan Johnson.

– Det kommer att dröja ett tag innan det internationella resandet återhämtar sig, men redan i år har det ökat mer än vad vi hade förväntat oss. Hittills har Kalmar haft cirka 23 000 internationella gästnätter i år, vilket kan jämföras med strax över 12 000 förra året, säger Stefan Johnson.

För Öland har läget varit än bättre. Där är man uppe på rekordnivåer.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.