Stölderna av katalysatorer fortsätter: ”Nu även lokala förmågor”

Fyra bilar i Kalmarområdet bestals på sina katalysatorer under natten till tisdag.
Publicerad 19 maj 2021
Polisen har sett tecken på att även lokala förmågor har börjat stjäla katalysatorer, säger presstalesperson Robert Loeffel.
Polisen har sett tecken på att även lokala förmågor har börjat stjäla katalysatorer, säger presstalesperson Robert Loeffel.Foto: Aleksandr Kondratov/Mostphotos/Polisen/Montage

Bilarna stod på Äppelvägen i Trekanten, på Josefinas Gränd och Krokusvägen i Bergavik samt på Två Systrars väg i Norrliden.

Vid tidigare stölder har polisen sagt att det är organiserade utländska ligor som ligger bakom, men man tror nu att fler har fått upp ögonen för bildelen.

– Numera tror jag att det även handlar om lokala förmågor, för vi har kommit på några sådana. De har lärt sig att det finns pengar att tjäna på att stjäla och sälja vidare katalysatorer, säger polisens presstalesperson Robert Loeffel.

I katalysatorer kan finnas ädelmetallerna platina, palladium och rodium, som är mycket dyrbara. Teknikens Värld skriver att exempelvis rodium kostar cirka 7,6 miljoner kronor kilot för tillfället, så även om mängden i katalysatorer är mycket små så blir det pengar.

Tidningen skriver vidare att det rör sig om en global stöldvåg se senaste åren och att antalet stulna katalysatorer i Sverige ökade med ”ofattbara 4 000 procent” mellan 2019 och 2020.

Värst drabbas äldre Toyotabilar, vilket nu har fått biltillverkaren att börja erbjuda bilägare stöldskyddsmärkning av katalysatorn.

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.