GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Stor polisinsats mot bilfirma – polis och myndigheter går samman mot kriminalitet

Polisen och flera myndigheter i Kalmar går nu samman mot kriminaliteten. Tillsammans har de bildat en gemensam arbetsgrupp ”Områdesverkan i Kalmar”, som kommer ägna sig åt riktade insatser. Under torsdagen gjorde de en gemensam insats mot en bilfirma i Kalmar kommun – som gav resultat.
Kalmar • Publicerad 20 januari 2023 • Uppdaterad 22 januari 2023
Montage.
Montage.Foto: Ulrika Bergström, Mostphotos

Efter cirka sex månaders övning med den nya arbetsgruppen var det dags. Under torsdagskvällen gjorde polisen ihop med flera andra myndigheter en riktad insats mot en bilfirma i Kalmar kommun, där man misstänkte att brott begicks.

– Det var vår första skarpa insats som vi körde i går. Förutom polisen så medverkade Arbetsmiljöverket, Kalmar kommun, räddningstjänst, Kronofogdemyndigheten, Skatteverket och Arbetsförmedlingen, säger lokalpolisområdeschefen Olof Bråve.

På plats på bilfirman anträffade polisen en man som misstänktes vara narkotikapåverkad. Tillslaget resulterade också till en anmälan om penningtvättsbrott och brott mot utlänningslagen. Flera av myndigheterna som medverkade kunde också inleda tillsynsärenden mot företaget.

– Nu riktade vi lampan mot bilfirman, men vid nästa insats kan det lika gärna bli mot en privatperson. Jag kan inte berätta varför vi riktade in oss på just firman, det fanns anledning för oss att göra det helt enkelt, berättar Bråve.

Hur kommer det sig att ni misstänker penningtvättsbrott?

– Jag kan inte berätta mer om det i nuläget. Men jag kan allmänt konstatera att penningtvättsbrott eller bidragsbrott kan försörja den kriminella världen, det i sig är intressant ur ett samhällsperspektiv. Men som sagt, det är viktigt att påtala att det rör sig om misstankar.

Polisen och myndigheterna bildade arbetsgruppen för att de såg att det fanns ett behov av att skapa förändring och förebygga brott tillsammans, berättar Bråve.

– Målet är att undvika att Kalmar får ett så kallat utsatt område. För att lyckas med det måste polis och myndigheter kroka arm.

Hur känns det inom arbetsgruppen efter den första insatsen?

– Jag är glad över att det fungerade väl. Vi kommer fortsätta med detta, det är helt nödvändigt, avslutar lokalpolisområdeschefen.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.