GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Stor uppslutning på vernissage av länsmuseets nya utställning

Den nya kulturhistoriska sommarutställningen på Kalmar läns museum invigdes den 27 juni. Utställningen heter ”Stig på! – Länet runt på 20 minuter” och visar föremål från länsmuseets samlingar och ger oss berättelser om länsbor som levt före oss. En resa genom vår historia – från stenåldern till framtiden.
Publicerad 29 juni 2022
Tina Lindström, utställningsansvarig vid Kalmar läns museum och Leif Larsson (C), ordförande i regionfullmäktige i Kalmar län, inviger utställningen.
Tina Lindström, utställningsansvarig vid Kalmar läns museum och Leif Larsson (C), ordförande i regionfullmäktige i Kalmar län, inviger utställningen.Foto: Pressbild

– Det är en länsövergripande utställning. Den är traditionellt uppbyggd från stenåldern fram till nutid. Man får besöka olika rum där det finns fynd från våra samlingar som är tidstypiska kan man säga, säger Tina Lindström, utställningsansvarig vid Kalmar läns museum.

Tanken med utställningen är att man på 20 minuter ska kunna få en bit historia från alla kommuner i länet. Utställningen består av nio historiska rum och vid varje rum får besökaren möta en människa och ta del av ett livsöde kopplat till föremål ur museets samlingar.

Örjan Molander, länsmuseichef talade vid invigningen.
Örjan Molander, länsmuseichef talade vid invigningen.Foto: Pressbild

– Kommer man från Emmaboda finns det fynd och livsberättelser från Emmaboda, alla kommuner är representerade. Det har varit en viktig del av utställningen. Flera av fynden har aldrig tidigare visats, som exempelvis en pilspets som är 11 000 år gammal och ett unikt altarskåp.

I samband med utställningen presenterades även ett boksläpp för ”Stig på! En resa i Kalmar län genom 31 livsberättelser”.

Foto: Pressbild

– Berättelserna är kött och blod till utställningen. Vi gjorde ett upprop till alla hembygdsföreningar i länet och frågade om de hade lust att skriva om någon personlighet som stuckit ut i deras omgivning. Det blev 31 livsberättelser.

Invigningen av utställningen var välbesökt med omkring 130 besökare.

– Det var jättekul att det kom så många. Jag är väldigt tacksam att utställningen har kommit till. Det har varit ett hårt arbete, men det var värt det.

Foto: Pressbild

Både barn och vuxna uppskattade vernissagen. Utställningen och boken är ett samarbete mellan Kalmar läns museum och Kalmar läns hembygdsföreningar.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.