1. Livsstilarrow-down
  2. Kultur & Nöjearrow-down
  3. Familjarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Stor uteservering på Stortorget kan bli möjlig i sommar

Kalmar kommun ska presentera möjligheten för stadens restauranger att ingå i den stora uteserveringen på Stortorget. Anledningen är att minska smittspridningen.
Framför området där uteserveringen är tänkt står samhällsbyggnadsnämndens ordförande Peter Akinder (S), Kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (S) och Robert Dahlström, mobilitetschef.
Foto: Agnes Aronsson

Kalmar kommun presenterade under tisdagen ett nytt förslag som ska läggas fram till stadens restauranger. Förslaget är en möjlighet för stadens restauranger att ingå i en stor uteservering på Stortorget.

– Folk vill fortsätta gå ut och äta på sommaren, men det är svårt för krögarna nu i och med köbildning och färre platser på uteserveringarna. Det här förslaget innebär en större yta och på så sätt kan man undvika smittspridning, men ändå ta emot gäster, säger Johan Persson, kommunstyrelsens ordförande (S).

På ytan, som är 1400 kvadratmeter stor och ska täcka ena sidan av Stortorget, kommer det finnas plats för max fem krögare att driva restaurangverksamhet med sittplatser. Tanken är att uteserveringarna ska finnas kvar fram till sista augusti, men beroende på intresse kan det förlängas september ut.

– Det här blir unikt. Det är enda året utan evenemang på Stortorget. Här finns en möjlighet att göra en stor uteservering som får stå hela sommaren, säger Johan Persson.

Det kommer bli plats för 200 till 300 personer, beroende på olika faktorer så som storlek på kök. Det är under eftermiddagen som erbjudandet kommer gå ut till krögarna, och senast på måndag, efter midsommarhelgen, vill kommunen ha sitt svar. Hur urvalsprocessen ska gå till om fler än fem krögare är intresserade är i nuläget oklart.

– Krögarna måste ha tillstånd själva och det måste vara inhägnat.Vi har en lag att förhålla oss till, säger Peter Akinder, Samhällsbyggnadsnämndens ordförande (S).

Förhoppningen är att kunna öppna upp uteserveringarna på Stortorget så fort som möjligt, i och med att sommaren redan är här.

– Vi har träffat restauranger under lång tid och vi vet att folk vill komma ut och äta ute. Vi måste tänka utanför boxen här. Det här blir en hjälp till krögare med en stor utmaning, säger näringslivschef Thomas Davidsson.

Robert Dahlström, mobilitetschef, Johan Wendell, samhällsbyggnadschef och Thomas Davidsson, näringslivschef.
Foto: Agnes Aronsson
Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Peter Akinder (S), Kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (S), Robert Dahlström, mobilitetschef, Johan Wendell, samhällsbyggnadschef och Thomas Davidsson, näringslivschef.
Foto: Agnes Aronsson

Läs mer

Öland

Nu mäts badtemperaturen på Ölands östra sida

Mörbylånga kommun utökar sin service med badtemperaturerna.

Nyheter

Regionen polisanmäler misstänkt dataintrång

Region Kalmar län har gjort en polisanmälan mot en medarbetare.

Kalmar

Två tjänstemän i Kalmar hotades till livet i går

Under onsdagen anmäldes två fall av hot eller förgripelse mot tjänsteman till polisen.

Nyheter

Covid-19: Få positiva självtester i länet

1423 självtester har analyserats i länet, och enbart 82 av dem har varit positiva.

Öland

Så genomförs Victorialoppet i år

Den 40-åriga traditionen Victorialoppet genomförs virtuellt i år, på grund av den rådande pandemin. Det innebär att alla som vill genomföra loppet har möjlighet att göra det mellan 10 juli och 15 juli, var som helst i världen.

Kalmar

Bilist i hög fart tvärnitade – cyklist kraschade in i bilen

Bilisten körde även över en annan cyklists fot. Han misstänks nu för grov misshandel, vållande till kroppsskada och smitning från trafikolycka.