Annons

Stor våg av bedrägerier i länet: ”En anstormning”

I veckan kunde KalmarPosten rapportera om två äldre personer som tillsammans blivit lurade på omkring en halv miljon kronor. Anmälningar om bedrägerier fortsätter att strömma in till polisen.
Publicerad 17 augusti 2023
Foto: Polisen/Anna Hermansson och Hedda Ottestam

– I Kalmar län är det en väldig anstormning med bedrägerier. I Kalmar och Kronoberg, som jag har mer koll på, har åldringar blivit av med över en miljon kronor den senaste veckan. I dag var det en i Kronobergs län som blev av med 450 000 kronor, säger Robert Loeffel, presstalesperson vid polisen.

I Kalmar har ytterligare en person drabbats av bedragarnas fula knep.

Annons

– Det är en kvinna i 60-årsåldern som blivit uppringt av en person som säger sig komma från en bank. Kvinnan har fått beviljat ett lån, som hon inte hade ansökt om. Hon blir då kopplad till säkerhetsavdelningen och hon förmås föra transaktioner och identifiera sig med bank-id. Hon blir av med 60 000 kronor.

Polisen uppmanar nu allmänheten att vara försiktiga och tänka efter innan man agerar. Robert Loeffel ger några exempel på hur bedragarna beter sig just nu.

– Ofta skickar de sms om att att man köpt flera telefoner. I sms:et står det att man ska ringa till ett nummer om detta inte stämmer. Då kommer man i kontakt med bedragaren. Det kan även handla om att man fått lån beviljat.

– Man ska inte göra inloggningar på uppdrag av andra och man ska inte identifiera sig med bank-id på uppmaning av någon annan. Tänker man på det så klarar man sig långt.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons