GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Stormen Malik på ingång – SMHI varnar och E.ON uppmanar till förberedelse

Enligt prognoserna kommer det att bli rejält blåsigt på lördagen på fastlandet i länet och på Öland.
Publicerad 28 januari 2022
Vågorna slår högt vid Borgholms kallbadhus. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.
Vågorna slår högt vid Borgholms kallbadhus. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.Foto: Kajsa Sjögren

Från lördag kväll beräknas det bli nordvästlig vind med mycket hårda vindbyar på 21-24 meter i sekunden. Vinden kommer att avta under söndag eftermiddag.

SMHI har utfärdat en gul varning, alltså att vädret kan ge konsekvenser för samhället och att det finns vissa risker för allmänheten.

Enligt SMHI kan de kraftiga vindarna orsaka begränsad framkomlighet på vägar på grund av nedfallna träd. Det är även risk för förseningar i kollektivtrafik, att lösa föremål eller konstruktioner riskerar att förflyttas eller skadas samt att det kan ge vissa skador på skog. Det kan även innebära problem för områden med luftburna elledningar, vilket kan resultera i störningar i el- och teleförsörjningen.

E.ON är förberedda för stormen och höjer beredskapen i bland annat Kalmar län. E.ON själva skriver att det finns en stor risk för omfattande strömavbrott och enligt SMHI:s prognoser kan stormen dra i över samma områden som drabbades hårt av förra veckans oväder, där det redan finns stormskadad materiel och mängder av ostabila träd.

– Vår beredskap är god, men för en del riskerar felavhjälpningen tyvärr att bli utdragen till dess att stormen passerat. Vid de vindstyrkor som SMHI varnar för är det helt enkelt för farligt för våra montörer att arbeta på fältet. Vi fokuserar på att hantera akuta ärenden, som medför fara för allmänhetens liv och hälsa, och begränsar oss i övrigt till att koppla om i nätet under perioden när vinden är som starkast, säger Peter Hjalmar, regionchef Syd, i ett pressmeddelande.

Inför stormens intåg uppmanar Peter Hjalmar allmänheten att förbereda sig.

– Förankra lösa föremål och byggmateriel på tomten eller innergården, montera ner barnens studsmattor, se till att ha ljus och tändstickor tillhanda, liksom batterier till ficklampan. Den som har tillgång till braskamin eller gasolvärmare bör säkra sin tillgång till bränsle. Tänk på att vattentrycket försvinner och det kan vara bra att hälla upp extra vatten.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.