Stort antal skogsbränder upptäckta i Kalmar – flest antal i landet

32 bränder. Så många upptäckte skogsbrandsbevakande flygen under 2022 i Kalmar, som blir länet där flest antal bränder upptäckts.
Kalmar län • Publicerad 31 oktober 2022 • Uppdaterad 1 november 2022
Foto: Peter Arwidi/Mostphotos

Över hela landet upptäckte brandflygen 105 bränder under året och 32 av dessa hittades i Kalmar. Totalt flög brandflygen i 3441 timmar. Det kan jämföras med 2021, då flygplanen upptäckte 74 bränder och hade en flygtid på 3450 timmar. Dessa upptäckter har gjorts utan dirigering av SOS, där tillkommer drygt 30 larm till när SOS påkallat på hjälp.

Och bara i Kalmar har brandflygen arbetat 574 timmar i luften:

- Landets sydöstra delar hade en lång skogsbrandssäsong i år, med flera perioder av extremt hög brandrisk. Det syns i statistiken där Kalmar län registrerat både mest flygtimmar och flest upptäckta bränder, säger skogsbrandsexpert på MSB Stefan Andersson, i ett pressmeddelande.

Skogsbrandsbevakning med flyg genomförs för att man tidigt ska kunna upptäcka bränder i skog och mark. Då kan bränderna släckas redan i ett tidigt skede och hindras från att sprida sig, vilket begränsar skador. Dessa flygande resurser kan även vägleda räddningstjänstpersonalen på marken, så att de hittar till branden.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.