Annons

Studentpub öppnar i gamla Hamnkrogen: ”Saknats mycket”

Snart kommer Linnéuniversitets studenter inte behöva gå många meter för att få sig en öl till studentpris. Ett nytt kårhus vid namn Lék-stugan slår nämligen upp portarna i Hamnkrogens gamla lokaler.
Publicerad 10 januari 2023
Ludvig Malmquist, Niklas Svensson och isak Hyllenblad Sörmander framför det nya kårhuset.
Ludvig Malmquist, Niklas Svensson och isak Hyllenblad Sörmander framför det nya kårhuset.Foto: Hedda Ottestam

För många år sedan var Hamnkrogen en fin restaurang men sedan ett tag tillbaka har lokalerna stått tomma och planen var att riva fastigheten. Nu står det klart att det istället kommer öppnas upp en studentpub i huset. Namnet, Lék-stugan, är en förkortning av Linnékåren som är Kalmars studentkår.

– Jag tycker absolut det är något som saknats mycket. Puben som finns, Sjösjukan, är ju bara öppen för vissa studentföreningar och för oss andra har det saknats en plats för bara studenter. Larmtorget finns men där har de inte studentvänliga priser. Man märker skillnad när man kommer till Växjö som har två studentpubar, säger Isak Hyllenblad Sörmander, studiesocialt ansvarig vid Linnékåren i Kalmar.

Niklas Svensson, ordförande för Kårhuset, testar att stå i baren.
Niklas Svensson, ordförande för Kårhuset, testar att stå i baren.Foto: Hedda Ottestam
Annons

Det enda som står emellan studenterna och öppningen är ett serveringstillstånd, sedan är puben redo för sina första gäster.

– Det här är något som Linnékåren jobbat länge med och det känns mycket glädjande att projektet äntligen rott i hamn. Denna lokal kommer fungera som en naturlig mötesplats för Kalmarstudenter och göra Kalmar till en ännu bättre studentstad, säger Ludvig Malmquist, ordförande i Linnékåren.

Studenterna får fin utsikt i sin nya pub.
Studenterna får fin utsikt i sin nya pub.Foto: Hedda Ottestam

Fastighetsägaren P&E Fastigheter har tidigare haft planer på att riva byggnaden och bygga våningshus på platsen. Dessa planer finns kvar och studenterna kommer till en början att få husera i byggnaden i ett år. Därefter ska man titta efter nya lokaler.

– Det är en detaljplaneprocess utan fast tidsplan utan det får rulla på. Vi har en bra överenskommelse med studenterna där vi tittar på ett år i taget. Vi har fört diskussioner i sex-sju år om att hitta en möjlig lokal och nu har vi äntligen gjort det. Det är en bra start så får vi se vad framtiden bär, säger Anders Stensson, kommersiell utvecklare på P&E Fastigheter.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons