Studie visar att influensavaccin minskar risken för hjärtinfarkt

En internationell studie som letts av Örebro universitet visar att influensavaccin minskar risken att få hjärt- och kärlsjukdom.
Publicerad 3 september 2021
Genrebild
GenrebildFoto: Mostphotos

Studien har pågått under fyra influensasäsonger och resultatet visade att dödsfallen minskade med 41 procent i den grupp som fick influensavaccin.

– Sedan tidigare har observationsstudier visat att influensavaccinet kan ha en skyddande effekt mot hjärtinfarkt. Genom den unika randomiserade IAMI-studien har det sambandet nu bekräftats. Vi har sett att det under influensaperioden dör fler människor till följd av hjärt- och kärlsjukdom, säger Ole Fröbert, professor och överläkare på hjärt-lung-fysiologiska kliniken vid Universitetssjukhuset Örebro, i ett pressutskick.

Deltagarna i studien fick slumpmässigt antingen influensavaccination eller placebo inom 72 timmar efter ett kranskärlsingrepp eller en sjukhusvistelse.

– Jag skulle önska att influensavaccinering ingick i vården efter akut hjärtsjukdom. Vi har sett att det kan rädda liv, avslutar Ole Fröbert.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.