GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Succé för vaccinationsbussen – kö längs hela Stortorget

Under fredagseftermiddagen stod vaccinationsbussen på Stortorget, och det var många som stod i kö för att få sig en spruta.
Kalmar • Publicerad 20 november 2021
Foto: Hedda Ottestam

När KalmarPosten vid 14-tiden tog sig ut på Stortorget stod ett femtiotal människor i kö för att få vaccinera sig mot covid-19.

De som stod längst fram hade köat i över en timme.

Göran Hermansson var på plats för sin tredje spruta och var nästan framme vid bussen efter 1,5 timmes köande. – Jag ska på middag vid 16 så jag hoppas jag hinner till dess, skrattar han.
Göran Hermansson var på plats för sin tredje spruta och var nästan framme vid bussen efter 1,5 timmes köande. – Jag ska på middag vid 16 så jag hoppas jag hinner till dess, skrattar han.Foto: Hedda Ottestam
Helen Jonsson och Helen Halvardsson var även de på plats för sin tredje spruta. – Vi jobbar inom sjukvården så vi får ta den även fast vi inte är över 65 år.
Helen Jonsson och Helen Halvardsson var även de på plats för sin tredje spruta. – Vi jobbar inom sjukvården så vi får ta den även fast vi inte är över 65 år.Foto: Hedda Ottestam

Att kön blev så lång kan ha berott på tekniska problem med bussen.

– Det hände något med kopplingen mellan bussen och byggnaden den fick ström ifrån, så det var ett tag då den låg nere helt. Då byggdes nog kön upp, säger Marie Ragnarsson, vaccinsamordnare vid Region Kalmar län.

– Men sen stod den ju också mitt inne i Kalmar en fredagseftermiddag, så det är bara positivt att det är mycket folk som vill komma och vaccinera sig. Vi får hoppas att det inte blev trångt och att alla hanns med.

De flesta jag pratade med idag tog dos 3. Är det många som tar även dos 1 eller 2 i bussen?

– Huvudsaken med bussen är ju att vaccinera folk med dos 1 och 2. Men sen om folk nu tar chansen att ta sin tredje dos är det ju bara positivt.

Hur har det gått för vaccinationsbussen sedan den började turnera runt?

– Vår huvudsakliga ingång är att komma ut till små orter där vi har lägre vaccinationstäckning. Vi har nått en hel del individer som innan valt att inte vaccinera sig, men som sett bussen och då spontant bestämt sig för att göra det.

Missade du bussen? Här står vaccinationsbussen de kommande dagarna:

• Lördag 20 november, utanför Lidl vid köpcentrum Giraffen i Kalmar. Kl 11.00-15.00.

• Torsdag 25 november, Ica Nära i Ålem. kl 14.00-18.00.

• Fredag 26 november, Ica Nära i Påryd. Kl 14.00-18.00.

• Lördag 27 november, Hansa City i Kalmar. Kl 11.00-15.00.

Vem som helst som vill ta en första, andra eller tredje vaccindos mot covid-19 är välkommen att besöka vaccinationsbussen. Den tredje dosen ges dock bara än så länge till personer över 65 år år där det gått minst fem månader sedan den andra sprutan.

Foto: Hedda Ottestam
Kön ringlade sig tvärs över hela Stortorget.
Kön ringlade sig tvärs över hela Stortorget.Foto: Hedda Ottestam
Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.