Annons

Surrealistisk fotokonst blev Sofias sätt att hantera sorg – nu ställer hon ut

Till helgen har Sofia Olander en fotokonstutställning i Hagby kyrka. Den har fått namnet Pärlor av glas.
Publicerad 2 december 2021

– Det här är ett treårigt projekt. Det har varit ett sätt för mig att bearbeta en sorg. Jag förlorade en vän. Fotograferandet, bildskapandet och att efterarbeta foton blev ett sätt för mig att bearbeta det som hänt och jag lägger mycket tid på att planera och välja ut platser, berättar Sofia.

Den första bilden som Sofia fotade för tre år sedan finns med i utställningen. Det gör även den senaste, som fotades förra månaden.

Annons

– Bilderna har lite vemod över sig och de är fotade i vackra miljöer i omgivningen runt Arby i Vassmolösa där jag bor. Några av bilderna är surrealistiska.

För tre år sedan hade Fotografiska i Stockholm en utställning där de visade upp Kirsty Mitchells sagorike i hennes stora utställning Wonderland. Kirstys magiska kreationer och skogsscenerier berörde och förtrollade en mängd besökare – bland dem Sofia Olander.

– Jag var och såg den och blev så inspirerad när jag såg vad man kunde göra. Hon använde sitt fotograferande för att bearbeta sorgen när hon miste sin mamma. Hon har ett sagotema i sina fotografier, och det är det i en del av mina med, säger Sofia.

Dessa händelser för tre år sedan blev startskottet som fick Sofia att på riktigt börja fokusera på att bli duktig på fotografi. Nu läser hon Fotografiska processer på Gamleby Folkhögskola och på Sofias foton medverkar hennes barn.

– Många säger att de påminns om John Bauer när de ser mina bilder, han är också en stark inspirationskälla med sina sagoväsen och nordiska mystiska skogar.

Sofia Olander ställer ut sin fotokonst.
Sofia Olander ställer ut sin fotokonst.Foto: Sofia Olander

Utställningen Pärlor av glas visas i Hagby kyrka:

Fredag: Klockan 18-20

Lördag: Klockan 9-12

Söndag: Klockan 13-16

bild 1/3
Sofia Olander ställer ut sin fotokonst
Sofia Olander ställer ut sin fotokonst
Sofia Olander ställer ut sin fotokonst
Sofia Olander ställer ut sin fotokonst
Sofia Olander ställer ut sin fotokonst
Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons