Susanna har tränat skytte i tre år – kammade hem SM-silver

Söndagen den 6 november 2022 är ett datum som Susanna Eliasson, 37 år, sent kommer att glömma. Efter att ha tränat och tävlat i skytte i tre års tid har hon redan kammat hem en silvermedalj i SM.
– Jag tror inte det har sjunkit in riktigt än. Den dagen kommer jag minnas för resten av mitt liv. Uppenbarligen är ingenting är omöjligt, säger Susanna, som tävlar för Kalmar/ Läckeby Skytteklubb
Publicerad 8 november 2022
Susanna Eliasson
Susanna EliassonFoto: Mathilda Hjelm

Susanna Eliasson åkte under tävlingsdagen med sin familj mot Rottne där SM i skytte gick av stapeln. Förväntningarna var lågt ställda och fokus låg på att ha roligt och göra sitt bästa.

– Jag anmälde mig på vinst eller förlust. Det var bara en rolig grej att vara med om. Jag har ju nästan haft det här som en hobby där jag varit iväg och skjutit med min yngsta dotter. Jag tog ledigt från jobbet och åkte iväg. Jag fick puls redan när jag satte foten där och kände allvaret, säger Susanna.

Susanna ägnade sig åt skytte en tid hon var yngre, men det var för tre år sedan hon började träna och tävla på riktigt – och kurvan har minst sagt gått spikrakt uppåt.

– Det visade sig väl att jag har en ganska bra fallenhet för det här med skytte.

Susanna tävlar i klassen senior sittande och konkurrensen här hård.

– Mitt mål var att komma upp i 420, det hade varit jättebra. Det började bra och sedan gick det lite sämre. Det gick i vågor hela grundomgången.

Susanna Eliasson. Kalmar/Läckeby skytteklubb
Susanna Eliasson. Kalmar/Läckeby skytteklubbFoto: Niclas Eliasson

Efter 40 skott hade Susanna nått sitt mål och hamnade på 420,5. Det skulle visa sig räcka till en sjundeplacering och en plats i finalen.

– Det blev en jättechock att jag hamnade i finalen. Alla sa till mig att det är en ren omöjlighet att ta en pallplats när man ligger så långt nere. Det gjorde mig rätt avslappnad. Jag går in och skjuter och har roligt. Klättrar jag en placering är jag supernöjd. Jag gick in i ett vakuum och sköt fem finalskott.

Susanna klättrade placering efter placering och plötsligt var en pallplats inom räckhåll.

– När jag hade klättrat till tredjeplatsen kom pulsen. Då tänkte jag bara att jag ska göra mina barn och min man stolta. Inför sista skottet tänker jag: ”Nu ger jag allt!”.

Susanna Eliasson, Kalmar/Läckeby skytteklubb
Susanna Eliasson, Kalmar/Läckeby skytteklubbFoto: Mathilda Hjelm

Sista skottet kunde knappt landa bättre, där hon fick näst högsta poäng. Susanna hamnade på en andraplats och kammade hem silvermedaljen.

– Jag tror alla blev chockade över att jag lyckades. Ibland ska verkligen stjärnorna stå rätt. Jag lade mig över bordet och studsade i hallen och var helt lyrisk. Alla skrattade åt mig. Det känns så stort. Jag är inte den som köper massa lull-lull till mitt vapen och så där. Jag lever som jag försöker lära min dotter när vi skjuter. Vi går och och har roligt och gör vårt bästa.

Susanna hamnade till slut på 526,7 poäng och vinnaren 527,3 poäng. Det är decimaler som avgör i toppen och Susannas nästa mål är aningen högre ställt än inför årets SM.

– Jag är ganska ödmjuk, men det är klart att målet blir guld nästa år.

Susanna Eliasson, Kalmar/Läckeby Skytteklubb. Tog Sm-silver 2022
Susanna Eliasson, Kalmar/Läckeby Skytteklubb. Tog Sm-silver 2022Foto: Niclas Eliasson
Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.