Annons

Svärdman åtalas efter attack på polis: ”Aldrig varit så nära att behöva använda mitt tjänstevapen”

"Jag väntar väl nästan på att det ska smälla, men det är för mycket folk i rörelse. Jag har inget fritt skottfält", skriver den attackerade polismannen i sin skriftliga redogörelse av händelsen i Oxhagen kvällen den 15 december.
Publicerad 27 januari 2021
Svärdets blad är 49 centimeter långt.
Svärdets blad är 49 centimeter långt.Foto: Ur Polisens förundersökning

Polismannen hade åkt med kollegan till lägenhetshuset i Oxhagen för att hjälpa en annan patrull att genomföra en husrannsakan. Orsaken var att cannabisdoft hade känts utanför en lägenhet.

Medan patrullerna väntar på huvudnyckel öppnas balkongdörren, och två poliser bestämmer sig för att ta sig in den vägen. En polis ställer sig utanför husentrén och målsäganden placerar sig strax utanför lägenhetsdörren.

Annons

Då de två poliserna plötsligt kommer in i bostaden via balkongen rusar de fyra unga männen, som befinner sig där, ut genom entrédörren och möts av målsäganden, som i sin redogörelse skriver:

”NN kom ut som person nummer två av fyra personer. NN höjde sin högra hand på väg ut ur lägenhetsdörren och i den högra handen hade han ett svärd. NN höjde svärdet högt över sitt huvud och rörde sig mot min riktning. NN höjde sin högra arm som om i attackställning. Fler personer kom ut från lägenheten. Jag gjorde mantelrörelse med mitt tjänstevapen och tog tryckpunkt på avtryckaren med fingret. Jag har aldrig varit så nära att behöva använda mitt tjänstevapen. Jag hinner skrika "Polis! Släpp, släpp, släpp, släpp!" och kryper ihop med kroppen i så kallad färdigställning och gör mig beredd att avfyra mitt tjänstevapen.”

"Jag väntar väl nästan på att det ska smälla, men det är för mycket folk i rörelse. Jag har inget fritt skottfält", förklarar polismannen.

Innan han får möjlighet att skjuta är 19-åringen framför honom och utdelar ett slag med svärdet med det 49 centimeter långa bladet. Men polismannen har tur - svärdet nuddar bara ena armen och 19-åringen tappar det samtidigt. Polismannen trycker till 19-åringen i bröstet med tjänstepistolen så att ynglingen går i backen och kan fängslas.

Under tiden har övriga unga män omhändertagits av polismannens kollegor.

På golvet innanför lägenhetsdörren låg ett annat svärd.
På golvet innanför lägenhetsdörren låg ett annat svärd.Foto: Ur Polisens förundersökning

19-åringen var inledningsvis misstänkt för mordförsök, men han har nu istället åtalats för försök till grov misshandel. Ett ansvarsyrkande i andra hand gäller grovt hot mot tjänsteman.

Åklagaren yrkar även på att mannen ska utvisas från Sverige.

I förhör nekar 19-åringen till allt. Han har inte förstått att det är poliser som kommit in via balkongdörren och då han varit hotad tidigare har han flytt av rädsla. Och han har inte alls haft ett svärd i handen och attackerat en polisman, utan tvärtom blivit glad då han insett att det var polisen och inga andra. Han har gjort som polisen sagt och lagt sig på golvet. Hävdar polismannen något annat så måste han ha blandat ihop männen i lägenheten.

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons