Annons

Svensk artist döms för grovt rattfylleri – krockade vid Rinkabyholm

Det var den 5 september 2020 som en svensk artist i 50-årsåldern körde grovt rattfull från Ronneby på väg till Linköping, när resan fick ett abrupt slut på E22 i höjd med Rinkabyholm i Kalmar.
Publicerad 7 februari 2022
Bilder från polisens förundersökningsprotokoll
Bilder från polisens förundersökningsprotokoll

Artistens bil kolliderade i mitträcket och körde vidare ut i vägrenen där färden tog stopp in i vägräcket. Mannen, som står skriven på en adress i Göteborg, har nu dömts för grovt rattfylleri vid Kalmar tingsrätt.

Två personer som satt i en bil bakom artisten har vittnat om att de såg olyckan och parkerade bakom den krockade bilen, tog hand om artisten samt ringde 112. När polisen anlände till platsen och artisten var placerad i ambulans togs blodprov på honom. Det visade att han hade 2,275 promille alkohol i blodet. Gränsen för grovt rattfylleri går vid 1,0 och gränsen för rattfylleri går vid 0,2 promille alkohol i blodet.

Annons

Artisten har nekat till brott. Han har i förhör berättat att det inte var han som körde bilen, utan att en man som han inte kände erbjöd sig att köra honom från Ronneby till Linköping. Enligt artisten ska den okända föraren ha fått skjuts från platsen direkt efter olyckan, men enligt vittnena fanns det dock inga fler personer i bilen än artisten. Tingsrätten menar att artistens uppgifter framstår som konstruerade i efterhand.

Mannen döms till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan för missbruk. Artisten har varit villig att genomgå en uppgjord behandlingsplan som ersätter det fängelsestraff om två månader som annars hade dömts ut.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons