Sveriges bästa skolkommun: Så ligger länets kommuner till

Lärarförbundet har nu presenterat sin årliga rankning ”Sveriges Bästa skolkommun”. Jämfört med resten av landet klarar sig kommunerna i länet relativt bra i rankningen. I länet toppas i år listan av Kalmar på plats nio av Sveriges 290 kommuner.
Publicerad 10 november 2020
Genrefoto.
Genrefoto.Foto: Mostphotos

Tio av de tolv kommunerna i Kalmar län ligger på den övre halvan i undersökningen ”Sveriges Bästa skolkommun”. I länet toppas i år listan av Kalmar (plats 9) och efterföljs av Högsby (23) och Oskarshamn (24). Ölandskommunerna Mörbylånga och Borgholm ligger däremot på den undre delen av halvan i undersökningen.

”Bästa skolkommun” tittar på hur kommuner har satsat på sin skola utifrån tio olika kriterier och i Kalmar län visar det sig att skolornas förutsättningar ser ganska olika ut. Bland annat är 11 procent av lärarna i grundskolan i Kalmar obehöriga, jämfört med i Hultsfred där hela 52 procent är obehöriga.

– Bristen på likvärdighet i skolan och behöriga lärare är ett allvarligt hot mot elevernas kunskapsutveckling, skolans kvalitet och Sveriges konkurrenskraft, säger Lärarförbundets förbundsordförande Johanna Jaara Åstrand i ett pressmeddelande.

Lärartätheten, lärarnas behörighet och andelen godkända elever är Kalmar läns relativa styrkor i årets rankning, medan kommunerna placerar sig lägre när man jämfört lärarlönerna och nivån på sjukfrånvaron. Skillnaderna i förutsättningar syns också i elevernas resultat. I Mörbylånga går 86 procent av eleverna ut årskurs nio med godkänt i samtliga ämnen, jämfört med 53 procent i Torsås.

– Vi vill att vår rankning ska bidra till de samtal och beslut som krävs för att stärka skolledares och lärares förutsättningar och villkor i varje kommun. Genomförda och planerade nedskärningar slår hårt i hela Skolsverige och kommer straffa sig både på kort och lång sikt. Att spara på skolan är nog det dyraste man kan göra, säger Johanna Jaara Åstrand i pressmeddelandet.

Sett till hela landet är Övertorneå etta bland Sveriges 290 kommuner.

Så klarar sig kommunerna i Kalmar län i ”Bästa skolkommun 2020” (rankning 2020):

Kalmar (9)

Högsby (23)

Oskarshamn (24)

Nybro (36)

Mönsterås (63)

Emmaboda (93)

Västervik (94)

Hultsfred (126)

Torsås (130)

Vimmerby (132)

Borgholm (161)

Mörbylånga (177)

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.