Annons

Syab-kuppen: Bara en åtalad fälls för stöld

Vid ett inbrott på Samhall kom tjuvarna åt larmkoden till transportgymnasiet Syab:s lokaler, och under en helg i slutet av augusti stals bland annat två bilar, fyra motorcyklar, datorer och mc-utrustning.
Publicerad 24 november 2020
De stulna fordonen gömdes inte undan utan användes friskt dagarna efter stölden. Polisen hittade motorcyklar utanför fastigheter i bland annat Oxhagen och på Malmen.
De stulna fordonen gömdes inte undan utan användes friskt dagarna efter stölden. Polisen hittade motorcyklar utanför fastigheter i bland annat Oxhagen och på Malmen.Foto: Polisen

Stölden upptäcktes när ett fordon från Syab dök upp i en trafikkontroll på söndagen den aktuella helgen. Föraren smet från kontrollen och bilen påträffades senare övergiven. Polisen åkte då till Syab och upptäckte vad som hade skett.

Senare samma natt greps en man vid en mack i Blekinge, som körde en av de stulna motorcyklarna.

Annons

De kommande dagarna återfanns övriga stulna fordon. Förutom de från Syab även två av Samhalls bilar.

En omfattande utredning ledde till att totalt nio personer, sju män och två kvinnor, åtalades för inblandning i härvan. Rättegång hölls nyligen och när dom föll i fredags stod det klart att endast en av de nio fälls för själva stölden. Det gäller den 56-åring som greps med en stulen motorcykel i Listerby, och som även via sin mobiltelefon kan kopplas till brottsplatsen. Trots att han också fälls för flera andra brott stannar påföljden vid skyddstillsyn, kombinerat med vård för sitt missbruk.

I övrigt har åklagaren, enligt Kalmar tingsrätt, inte kunnat styrka att de åtalade verkligen har varit på plats och deltagit i inbrotten och stölderna på Samhall och Syab, men flertalet har bevisligen befattat sig med stöldgods och fälls därför för häleri.

Kvar på Syab:s område stod en av bilarna som tidigare hade stulits på Samhall.
Kvar på Syab:s område stod en av bilarna som tidigare hade stulits på Samhall.Foto: Ur Polisens förundersökning

Längst straff får en 40-årig kalmarit som hade en hel del stöldgods i sin ägo, samtidigt som han var villkorligt frigiven från ett tidigare fängelsestraff. Han fälls för häleri och döms till åtta månaders fängelse.

En 30-årig man från Kalmar fälls för häleri och döms till sex månaders fängelse. Han är tidigare dömd för en rad narkotikarelaterade brott, och är åtalad för flera fall av stöld och häleri i andra mål.

Övriga åtalade i härvan:

29-årig man, Kalmar. Frias från häleri men fälls för ringa narkotikabrott. Döms till 40 dagsböter.

38-årig man, Kalmar. Döms för häleri till 14 dagars fängelse.

49-årig kvinna, Landskrona. Döms för häleri till villkorlig dom och 40 dagsböter.

38-årig man, Kalmar. Frias från ett fall av häleri men döms för två andra fall av häleri, narkotikabrott och vapenbrott. Straffet blir skyddstillsyn.

Annons

35-årig kvinna, Laholm. Döms för häleri till skyddstillsyn.

39-årig kvinna, Nybro. Dök inte upp till rättegången, och kommer därför få sin sak prövad vid ett senare tillfälle.

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons