Annons

Tåg och bussar dras in när regionen sparar

För år 2022 rapporterade Kalmar länstrafik ett underskott på nära 100 miljoner kronor och prognosen för 2023 visar ett underskott nå drygt 80 miljoner. På onsdagen godkände Kollektivtrafiknämnden flera effektiviseringsåtgärder som påverkar tåg- och busstrafik i länet.
Publicerad 6 april 2023
Buss bussar Kalmar läns trafik
Buss bussar Kalmar läns trafikFoto: Linus Gunnarsson

Kalmar länstrafiks har precis som resten av samhället drabbats av en allmän kostnadsökning. Framför allt är det stora drivmedelskostnader som är en stor orsak till underskotten i kollektivtrafiken.

Nu har en rad effektiviseringsåtgärder klubbats igenom.

Annons

”Avgångar med färre än 5 resenärer per enkeltur eller 10 resenärer per dubbeltur ska alltid genomlysas och antingen omformas, minskas i omfattning eller dras in. I samband med tidtabellsskiftet i augusti 2023 kommer avgångar med färre än 5 resenärer per avgång att omformas eller dras in”, skriver Region Kalmar län.

Vilka avgångar och linjer som påverkas kommer att presenteras i juni. Justeringarna av avgångarna beräknas innebära en besparing på cirka 1,9 miljoner kronor.

Tågtrafiken på Tjustbanan kommer även den att justeras.

”På grund av problematiken kommer vissa avgångar på Tjustbanan, Västervik - Linköping, att på kort sikt ersättas med buss. Detta för att säkerställa en mer tillförlitlig och tillgänglig tågtrafik på banan. Minskat antal tågavgångar ska minska belastningen på järnvägen till dess att Trafikverket rustat upp banan”, skriver Region Kalmar län.

Antalet avgångar kommer att minska från 16 till sex. Det innebär att det blir tre avgångar från Västervik och tre från Linköping. På lördagar minskar man ner från 12 avgångar till fyra och de tågavgångar som dras in ersätts med buss med ungefärliga avgångstider.

Justeringen beräknas medföra en besparing på cirka 15 miljoner kronor per år. Förändringen kommer att ske som senast i augusti.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons