Annons

Talmannen besöker Kalmar slott: ”Spännande och viktigt”

Kalmar slott fick under onsdagen besök av Sveriges riksdags talman Andreas Norlén och hans familj. De bjöds på en privat och lärorik visning innanför slottets väggar.
Publicerad 10 februari 2022
Sveriges riksdags talman Andreas Norlén besökte Kalmar slott för en privat visning.Foto: Tess Johansson, Agnes Aronsson

Det är nu plenifritt, det vill säga en period där riksdagen inte sammanträder. Då passade Sveriges talman Andreas Norlén, hans fru Helena och deras son Henry på att besöka Kalmar slott. Familjen fick en privat, guidad rundtur innanför slottets väggar. Som barn spenderade Andreas Norlén mycket tid på Öland, men ett besök på slottet har inte blivit av förrän nu.

– Jag tycker historia är väldigt spännande och viktigt, så det är mycket för eget intresse men också för att visa Henry historien, säger han om besöket.

Annons

Han menar att det är viktigt att lyfta fram Sveriges historia eftersom den förklarar varför vi är där vi är i dag. Att man måste blicka bakåt för att blicka framåt. Genom att befinna sig mitt i de historiska miljöerna och gå på de golv där kungar har gått blir det lite lättare.

Sveriges riksdags talman Andreas Norlén.Foto: Tess Johansson

– Det blir mycket mer levande och spännande på det sättet, säger han.

Meg Nömgård är slottschef på Kalmar slott och ansvarade över familjens guidade tur. Hon glädjer sig över att slottet kan slå upp sina portar efter att restriktionerna har hävts. Eftermiddagens rundtur handlade om Petits äventyr, en mus som vill uppfylla sin dröm om att bli riddare, och passade hela familjen.

– Vi har gjort en klassisk visning men också en anpassning för barnet. Vi har kombinerat en vuxen- och barnvisning i ett, säger Meg Nömgård.

Meg Nömgård, slottschef på Kalmar slott.Foto: Tess Johansson

Familjen Norlén tycker att eftermiddagen har varit en spännande och lärorik upplevelse. Talmannen kallar det för ett fantastiskt fint pedagogiskt sätt att göra historia närvarande och levande för barn.

– Henry var väldigt entusiastisk och tyckte att det var otroligt spännande att följa Petits spår, säger han.

Efter slottsbesöket väntar också en tur till “A World of Dinosaurs’’ innan det bär hem till Norrköping igen. Väl hemma kommer talmannen att återgå till sitt arbete.

– På fredag har jag digitala möten, sen rullar det vidare med riksdagsarbeten, säger han.

Andreas Norlén beskriver rådande mandatperiod som en speciell och turbulent tid i svensk politik. I år är det återigen val till riksdagen och han förutspår ett intensivt valår. Vidare tror han att nästa regeringsbildning inte kommer att ta lika lång tid som den gjorde 2018/2019, då flertalet sonderingsuppdrag misslyckades.

– Jag tror att både väljarna och media kommer att kräva tydligare besked på hur man ser på regeringsfrågan efter valet, säger han.

Tess Johansson
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons