Tandvårdspatienter kompenseras genom förordning

Regeringen har beslutat att patienter som inte kunnat gå till tandläkaren under pandemin ska kompenseras genom en anpassning av det statliga tandvårdsstödet. De berörda patienterna får en nya ersättningsperiod som börjar den 1 september 2020, och är lika lång som den tid man gått miste om.
Publicerad 21 augusti 2020
Foto: Wavebreakmedia

– Med denna justering av regelverket kompenseras tandvårdspatienter som annars hade gått miste om sin subvention genom högkostnadsskyddet. Nu kommer fler att fortsätta gå till sin tandläkare utan ekonomisk förlust, vilket i synnerhet är viktigt för människor med mindre i plånboken, säger socialminister Lena Hallengren, i ett pressmeddelande.

Den nya förordningen förväntas hjälpa personer som är över 70 år, i annan riskgrupp för covid-19 eller som blivit nekade vård på grund av nedstängda mottagningar.

En ersättningsperiod inom det statliga tandvårdsstödet som pågick den 1 april 2020 kommer under vissa förutsättningar att ersättas av en ny ersättningsperiod som börjar löpa den 1 september. Detta gäller patienter som nått gränsen för högkostnadsskyddet på 3 000 kronor den 1 april 2020, och som inte besökt tandvården mellan den 1 april och 31 augusti. De tandvårdskostnader som patienten kommit upp i den 1 april 2020 förs över till den nya ersättningsperioden. Därmed slipper patienten börja om från noll kronor utan ligger kvar inom högkostnadsskyddet.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.