Tilda, 19, från Öland tävlar i SM för unga bagare: ”Är en vinnarskalle”
Tilda Lövenklev är uppvuxen i Torslunda på Öland och det stod redan klart under uppväxten vad hon siktade på för yrkesbana.
– Jag har bakat så länge jag kan minnas, kanske sedan jag var sex år. Det var bara jag som bakade. Min syster sa någon gång: ”Jag tror inte att jag får baka”. På den nivån var det, säger Tilda och skrattar.
Sommaren 2022 tog Tilda studenten och jobbar numera på en restaurang i Oskarshamn där hon får baka matbröd, pajer, bullar och desserter. När KalmarPosten pratar med Tilda är hon dock på Jenny Nyströmsskolan i Kalmar för att träna inför SM för unga bagare.
– Det är jätteroligt. Jag tar så mycket tid jag får nu. Jag har fått tillåtelse att vara här på Jenny Nyströmsskolan och träna och jag kombinerar det med jobbet. Självklart kommer jag att träna hemma också, jag tänker på det hela tiden. Det blir en del bröd över så jag får ringa grannar och vänner och fråga om de vill ha.
De tävlande ska baka enligt kategorierna matbröd, kuvertbröd, bullar, kavlade degar och skådebröd, och de har fem timmar på sig att bli färdiga med allt. En av utmaningarna med tävlingen är att jobba i ett okänt kök, menar Tilda.
– Det är helt annorlunda när man inte är van vid stället. Det är som att du går hem till din granne och ska baka, men du vet inte var sakerna ligger eller hur ugnen fungerar. Det är lite den känslan.
Tilda har tidigare kommit på fjärde plats i Skol-SM på Jenny Nyströmsskolan, där hon och hennes medtävlande fick pris för bästa wienerbröd. Nu är konkurrensen minst lika hård, men målet är redan klart för Tilda. Det är att vinna och säkra en plats i juniorbagarlandslaget.
– Det har jag längre drömt om. Jag tycker det är kul att tävla också, jag är en vinnarskalle.
Vilka är dina styrkor nu inför tävlingen?
– Jag tycker det är roligt att hitta på olika lösningar och skapa olika smakkombinationer. Sen under tävlingen hoppas jag min planering håller, det är en viktig del också.
SM Unga Bagare 2023 avgörs den 15 mars i Göteborg och kan följas på plats eller digitalt via direktsändning.
Om tävlingen:
Tävlingen SM Unga Bagare är det svenska mästerskapet för bagare upp till 24 år. De åtta finalisterna är handplockade av en erfaren jury.
Under SM Unga Bagare ska finalisterna baka:
12 stycken matbröd med tre olika uppslag (utseenden)
45 stycken kuvertbröd med tre olika uppslag
45 stycken bullar, tre olika varianter
Kavlade degar (till exempel wienerbröd, brioche eller croissantdeg) tre olika varianter och 15 stycken av varje sort.
Skådebröd - Skådebrödet skall tillverkas av ätbar deg. Basen ska vara maximalt 40x60 cm och höjden minst 40 cm. Fritt val på tema och utformning.