Annons

Tilda, 19, från Öland tävlar i SM för unga bagare: ”Är en vinnarskalle”

Åtta unga bagare från hela landet kommer att tävla om att kunna titulera sig Sveriges bästa unga bagare. En av de tävlande är Tilda Lövenklev från Torslunda på Öland.
– Det är jätteroligt. Jag tycker det är kul att tävla också, jag är en vinnarskalle, säger Tilda.
Publicerad 15 februari 2023 • Uppdaterad 16 februari 2023
Tilda Lövenklev siktar på vinst i SM för unga bagare.
Tilda Lövenklev siktar på vinst i SM för unga bagare.Foto: Natalie Greppi

Tilda Lövenklev är uppvuxen i Torslunda på Öland och det stod redan klart under uppväxten vad hon siktade på för yrkesbana.

– Jag har bakat så länge jag kan minnas, kanske sedan jag var sex år. Det var bara jag som bakade. Min syster sa någon gång: ”Jag tror inte att jag får baka”. På den nivån var det, säger Tilda och skrattar.

Annons

Sommaren 2022 tog Tilda studenten och jobbar numera på en restaurang i Oskarshamn där hon får baka matbröd, pajer, bullar och desserter. När KalmarPosten pratar med Tilda är hon dock på Jenny Nyströmsskolan i Kalmar för att träna inför SM för unga bagare.

De åtta tävlande i SM för unga bagare.
De åtta tävlande i SM för unga bagare.Foto: Natalie Greppi

– Det är jätteroligt. Jag tar så mycket tid jag får nu. Jag har fått tillåtelse att vara här på Jenny Nyströmsskolan och träna och jag kombinerar det med jobbet. Självklart kommer jag att träna hemma också, jag tänker på det hela tiden. Det blir en del bröd över så jag får ringa grannar och vänner och fråga om de vill ha.

De tävlande ska baka enligt kategorierna matbröd, kuvertbröd, bullar, kavlade degar och skådebröd, och de har fem timmar på sig att bli färdiga med allt. En av utmaningarna med tävlingen är att jobba i ett okänt kök, menar Tilda.

– Det är helt annorlunda när man inte är van vid stället. Det är som att du går hem till din granne och ska baka, men du vet inte var sakerna ligger eller hur ugnen fungerar. Det är lite den känslan.

Tilda har tidigare kommit på fjärde plats i Skol-SM på Jenny Nyströmsskolan, där hon och hennes medtävlande fick pris för bästa wienerbröd. Nu är konkurrensen minst lika hård, men målet är redan klart för Tilda. Det är att vinna och säkra en plats i juniorbagarlandslaget.

– Det har jag längre drömt om. Jag tycker det är kul att tävla också, jag är en vinnarskalle.

Vilka är dina styrkor nu inför tävlingen?

– Jag tycker det är roligt att hitta på olika lösningar och skapa olika smakkombinationer. Sen under tävlingen hoppas jag min planering håller, det är en viktig del också.

SM Unga Bagare 2023 avgörs den 15 mars i Göteborg och kan följas på plats eller digitalt via direktsändning.

Om tävlingen:

Tävlingen SM Unga Bagare är det svenska mästerskapet för bagare upp till 24 år. De åtta finalisterna är handplockade av en erfaren jury.

Under SM Unga Bagare ska finalisterna baka:

12 stycken matbröd med tre olika uppslag (utseenden)

45 stycken kuvertbröd med tre olika uppslag

45 stycken bullar, tre olika varianter

Kavlade degar (till exempel wienerbröd, brioche eller croissantdeg) tre olika varianter och 15 stycken av varje sort.

Skådebröd - Skådebrödet skall tillverkas av ätbar deg. Basen ska vara maximalt 40x60 cm och höjden minst 40 cm. Fritt val på tema och utformning.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons