GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Tilda Karlsson, 17, satte svenskt rekord i knäböj: ”Framtida mål är landslaget”

För tre år sedan introducerades Borgholmstjejen Tilda Karlsson för styrkelyft. I början av maj knep hon silvermedaljen i USM i Örebro – dessutom satte hon ett nytt svenskt rekord i knäböj.
– Det var det jag strävat efter och kämpat för, säger Tilda Karlsson.
Publicerad 12 maj 2022
Tilda Karlsson tog en imponerande andraplats i USM i Örebro.
Tilda Karlsson tog en imponerande andraplats i USM i Örebro.Foto: Privat

Det har varit en relativt snabb framgångssaga för Tilda Karlsson inom styrkelyft. I hennes uppväxt var det främst fotboll i IFK Borgholm som upptog hennes fritid. Det var också hennes strävan i att bli bättre i fotboll som öppnade dörren till styrkelyftsvärlden.

– För tre år sedan började jag gymma. Jag började med löpträning på gymmet för att det skulle hjälpa mig inom fotbollen. Samtidigt introducerades jag in på styrkelyft. Jag såg att jag hade styrka och det var kul att känna sig stark – det var ett lockande moment. Jag fastnade för det helt enkelt och lade fotbollen på hyllan, säger Tilda.

Från början hade Tilda ingen tanke på att tävla i sporten styrkelyft, där man tävlar i tre stycken olika lyft – knäböj, bänkpress och marklyft. Det var när folk omkring henne började pusha om att hon borde tävla som hon tog steget.

– Då började jag kolla upp lite mer vad det innebar. Man var tvungen att tillhöra en atletklubb och då sökte jag medlemskap i Kalmar Atletklubb.

Därefter har hon tagit ett rejält kliv i styrkelyftskarriären. Så sent som i oktober förra året deltog Tilda i sin första riktiga tävling.

– Det var inte så jättelängesedan. Då var det i distriktsmästerskap och jag kom på en andraplats. Det är fortfarande nytt med tävling för mig.

Tredje tävlingen i karriären blev USM i Örebro i viktklassen minus 84,00 kilo. Trots sin skrala erfarenhet i stora tävlingar var nerverna inga problem. Tilda hamnade på en andraplats, men var väldigt nära på få ställa sig högst på prispallen.

Foto: Privat

– Tävlingen var väldigt spännande för jag var väldigt nära förstaplatsen. Det var en stor upplevelse i sig att vara på en så här stor tävling. Jag lärde mig så mycket och jag lärde känna så mycket folk. Det är en jättefin gemenskap.

– Jag hade precis kommit tillbaka från en sträckning så jag har inte kunnat köra bänkpress så mycket. Jag tog 72,5 kilo och det är också en lycka för mig att ha tagit mig igenom skadan och vara tillbaka på banan igen. I marklyftet landade jag på 162,5 kilo. Det var inte det bästa lyftet, mitt personbästa är 165, så det var mest för att få med mig poängen. I knäböj tog jag 153,5 kilo, vilket är nytt svenskt rekord. Det var vad jag strävat efter och kämpat för.

Hade du kunnat föreställa dig för tre år sedan att det skulle gå så här bra?

– Nej, jag tror inte det. Jag är väldigt chockad och väldigt stolt över mig själv. Jag är en sådan person att jag verkligen går in i mig själv och i min egen bubbla. Jag har hög disciplin för träning och jag lägger många timmar på gymmet. Det är nog det som har gjort att det gått så snabbt – att jag verkligen ger allt på det här.

Vad behöver du bli bättre på?

– Det är bänkpress, det är min svagaste gren. Jag ser fram emot att jobba upp den styrkan. Nu har jag lagt en stor grund med mycket stabilitets- och teknikarbete.

Vad har du för framtida mål?

– Det är att komma med i svenska landslaget, det är en stor dröm jag har. Då får man såklart fortsätta kämpa och delta i fler tävlingar. Jag behöver lägga en del teknikarbete på gymmet och bygga upp det som saknas för att bli ännu bättre och starkare.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.