1. Livsstilarrow-down
  2. Kultur & Nöjearrow-down
  3. Familjarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Robin Strelitz: Tillsammans är vi starka

95 procent av alla dieter misslyckas. Pausa en stund och fundera på vad det innebär.

95 av 100 människor som går ner i vikt genom en kommersiell diet, går upp varenda kilo igen. Samtidigt växer en miljardindustri fram med appar, piller, böcker och mycket mer. För två år sedan blev diet-industrin värderad till 680 miljarder kronor och den siffran kommer tyvärr att fortsätta växa.

Tänk på vilken otrolig affärsmodell det är. Det är en modell som genererar miljarder varje år och som endast ger 5 procent positivt långsiktiga resultat. Industrins första och största intresse är att tjäna pengar på dig och växa, det kan vara viktigt att lägga på minnet. Deras logik är att om du misslyckas så är det ditt fel, eftersom att du inte följer dieten tillräckligt bra. Dieten är inte skapad för att hjälpa dig och hela grejen är på tok för lönsam för att byggas om från grunden.

Det finns många anledningar till varför dieter inte fungerar. Jag har skrivit om det flera gånger innan. Problemen uppkommer när du ser på en diet som en tillfällig grej och när du följer ett färdigt system. Det finns ingen mall som passar alla. Det är mycket mer effektivt att på ett psykologiskt plan lista ut varför du har osunda matvanor. Genom att lära känna dig själv kan du skapa sunda, rimliga och framför allt hållbara livsstilsförändringar.

Detta är en personligt skriven text i kalmarposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Viktväktarna gjorde en riktigt smart grej när de växte fram. De samlade människor i grupper. De insåg att människor har mycket större chans att lyckas när de gör saker tillsammans. Där har vi en jätteviktig nyckel. Du behöver göra din viktresa tillsammans med någon!

Jag brukade alltid bli förvånad när människor vill köpa ett kostschema för flera tusen. Det finns ju hur många kostscheman som helst på internet som dessutom är helt gratis. Men jag har förstått att det är inte informationen som säljer, utan behovet av en hjälpande hand.

Det är mycket mer kraftfullt att göra en viktresa tillsammans med någon. Nu när jag tänker efter så förstår jag att människor misslyckas när de försöker själva. Det kan nästan kännas omöjligt eller riktigt svårt att göra en viktresa helt ensam.

Jag tror faktiskt att det är det som är hemligheten. Du behöver göra din resa tillsammans med någon. Hitta en kompis, en partner, en coach eller en grupp som kan hjälpa dig. Tillsammans är vi starka!

Tack för den här gången! Vi ses som vanligt på Wellness Studio i Kalmar men också på Facebook (PT-Robin) och Instagram (ptrobin_kalmar).