Annons

Rätten ser inte hedersmotiv då man misshandlades av flickvännens familj

En natt i slutet av juli förra året ryckte polisen ut till Oxhagen, där ett flertal personer var involverade i våldsamheter.
Publicerad 30 mars 2021
Kalmar tingsrätt.
Kalmar tingsrätt.Foto: Agnes Aronsson

Utanför ett flerfamiljshus var det upprörd stämning och polisen förstod snart att ilskan var riktad mot en ensam man och hans flickvän.

Mannen hade misshandlats av ett flertal personer, som hade slagit och sparkat på honom både när han stod upp och när han låg ned. En person försökte ta sig förbi polisen och fortsätta misshandeln av mannen. Det visade sig vara den unga kvinnans far, och två av de andra angriparna var flickans bröder.

Annons

Den slagne mannen berättade att han hade åkt till platsen för att ta hand om sin flickvän, som uppgett att hon flytt hemmet efter att själv ha blivit misshandlad av sin familj på grund av relationen med mannen, som inte uppskattades. Men fadern och bröderna hade hittat dem utomhus.

Fadern och de två sönerna har nu fällts av Kalmar tingsrätt för misshandel. Åklagaren ansåg att det fanns hedersmotiv bakom den våldsamma attacken, med den synen delar inte rätten som skriver:

”NN (fadern) har visserligen flera gånger i sitt förhör återkommit till att det rört sig om heder. Det som närmare framkommit om motivet handlar emellertid om familjens upprördhet över att XX (pojkvännen) hållit tyst om relationen med XX (flickvännen) och inte bett om hennes hand innan han inledde ett förhållande med henne, vilket inte är detsamma som att ett hedersmotiv skulle finnas. Även om det finns vissa fakta som talar för ett s.k. hedersmotiv, anser tingsrätten att det inte är visat att motivet för misshandeln varit av s.k. hederskaraktär.”

Fadern döms till tio månaders fängelse, liksom en av hans söner. Den andra sonen var 16 år vid tillfället och slipper därför fängelse. Hans straff blir istället 80 timmars samhällstjänst. Tillsammans ska de tre betala ett skadestånd på lite drygt 20 000 kronor till målsäganden.

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons