Tjejerna från Kalmar tar konståkningen till SM

Konståkerskorna Milana Osmanova, Alice Westling och Katariina Ahti från Kalmar Konståkningsklubb förbereder sig för fullt inför onsdagens resa mot Borås där SM i konståkning väntar.
– Det känns pirrigt, jag vill landa allting och att det ska gå bra, säger konståkerskan Alice Westling.
Publicerad 13 december 2022
Milana Osmanova, Alice Westling och Katariina Ahti tävlar i årets Svenska mästerskap i konståkning.
Milana Osmanova, Alice Westling och Katariina Ahti tävlar i årets Svenska mästerskap i konståkning.Foto: Linn Svensson

Det är en kall men livlig ishall som KalmarPosten kommer in i. På isen syns flera konståkerskor träna på sina hopp inför kommande julshow – men det är inte därför tidningen är inbjudna till arenan.

Beredda på att strax inta isen är nämligen tjejerna Milana Osmanova, Alice Westling och Katariina Ahti som kvalat sig in till Svenska Mästerskapen i konståkning som går av stapeln i Borås under torsdagen. Tjejerna tillhör bland de 18 bästa i landet i sin klass och får därför tävla i årets SM.

– Det känns pirrigt, jag vill landa allting och att det ska gå bra, säger Alice Westling som tävlar i klassen ungdom 15.

– Jo men det är lite nervöst, men det känns ändå bra, säger 25-åriga Katariina Ahti som i 23 år haft isen som sitt andra hem.

”Jag har jobbat med dem fem dagar i veckan och haft flera pass om dagen. Jag hoppas på att de ska visa allt vad de kan”, säger tränaren Yulia Smagina.
”Jag har jobbat med dem fem dagar i veckan och haft flera pass om dagen. Jag hoppas på att de ska visa allt vad de kan”, säger tränaren Yulia Smagina.Foto: Linn Svensson

Mästerskapet har hållits sedan 1895 och nu är det dags för tjejerna från Kalmar Konståkningsklubb att snöra sina skridskor och ge sig ut på isen; men att just delta i SM är inget nytt för dem.

Däremot är det svårt att svara på hur det kommer att gå under veckans tävlingar, trots vanan. Allt kan hända ute på isen.

– Det är svårt att förutse, men det är klart att jag ska försöka göra vad jag har gjort på träningarna. Det är inte bara att säga att man ska ”landa sina hopp”, det är så mycket mer än så. Men jag ser framemot att få tävla, säger Milana Osmanova som också tävlar i klassen ungdom 15.

– Det måste gå bra varje gång och vara stabilt, säger Katarina som tävlar i klassen senior.

Men även om tjejerna tidigare tävlat med sina konster så ligger även denna gång hårt arbete bakom kvalandet. Under säsongen som gått så har tjejerna tränat fem gånger i veckan och gjort flera tävlingar.

Till hjälp har de haft huvudtränaren Yulia Smagina och Minna Kujanpää som peppat och förberett tjejerna inför årets mästerskap.

– Jag har jobbat med dem fem dagar i veckan och haft flera pass om dagen. Jag hoppas på att de ska visa allt vad de kan och vara nöjda med sin prestation. Placeringen spelar ingen roll, blir det en pallplats så är det en bonus. Jag vill bara att de ska vara nöjda med sitt åk, säger Yulia.

– Vi är jättestolta, det kräver mycket jobb och så går de i skolan samtidigt. De älskar konståkning och jag hoppas på att de stannar kvar i sporten så länge det går.

Årets SM i konståkning går av stapeln under torsdagen och pågår hela helgen.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.