Annons

Tjuvtankning och stöldgods i bil – man döms till fängelse

Den 18 december förra året reagerade en polispatrull på en liten röd bil som de mötte på Trångssundsvägen i Kalmar. De vände om och följde efter bilen som körde i hög fart mot Burger King på Ölandsleden. När polis anträffar bilen på parkeringen är föraren och passageraren borta.
Publicerad 5 februari 2023
.
.Foto: Ur polisens förundersökning

En av polismännen berättar i ett PM att de såg en man och en kvinna i närheten och de frågade om de sett någon springa från platsen. De svarade att de inte visste någonting och gick därifrån, men mannen skulle senare visa sig vara den misstänkta gärningsmannen.

Polispatrullen kontrollerar bilen och ser att den är tjuvkopplad, att det låg två registreringsskyltar i bilen, en kanyl i dörrfacket och misstänkt stöldgods i bagaget –och en väska innehållandes ett tjänstekort med foto på mannen som tidigare gått förbi.

Annons

Mannen och kvinnan grips på platsen. Senare får polisen uppgifter om att en röd liten bil tankat bensin i Karlskrona och lämnat utan att betala. På övervakningsfilm syns hur mannen tankar bilen.

I mannens telefon finns filmer som är tagna inifrån en bil med identisk inredning som den stulna bilen. Han säger också i en film att han har stöldgods i bilen.

Mannen blev misstänkt för ett flertal brott och åtalades för ringa stöld, två fall av häleri, tillgrepp av fortskaffningsmedel och märkesförfalskning. Till en början nekade mannen till samtliga misstankar, men erkände senare stölden av bensin.

Vid huvudförhandlingen berättar mannen en historia om att hans bil gick sönder och att han hade elektronik och verktyg i bilen eftersom han höll på att flytta till Kalmar. Han ringde efter en kompis som hämtade honom med den röda lilla bilen. Han berättar vidare att han kollade i Transportstyrelsens app flera gånger för att se om bilen var stulen, han var nämligen misstänksam eftersom den såg ut att vara tjuvkopplad. När hans kompis gjorde ett ärende passade han på att åka och tanka bilen som tack för hjälpen, men kom då på att han hade för lite pengar på kortet och lämnade. Sedan åkte de till Kalmar och där började polisen följe efter dem. Då gasade kompisen på och vid Rastas parkering stannade de och kompisen försvann. Han säger sig inte veta om att det fanns stöldgods i bilen.

Tingsrätten konstaterar att det av utredningen visat att mannen kört bilen och visste om att det fanns stöldgods i bilen. Man säger också att mycket talar för att det är han som har stulit den och monterat nya registreringsskyltar på den, men att det saknas närmare utredning gällande bilstölden och märkesförfalskningen. Därför frias han från misstankarna om tillgrepp av fortskaffningsmedel och märkesförfalskning.

Däremot döms han för olovligt brukande av bilen, ringa stöld av bensinen och två fall av häleri.

Mannen förekommer under tre avsnitt i belastningsregistret. Han dömdes senast i november 2021 för bland annat för grov stöld, stöld, tillgrepp av fortskaffningsmedel och ringa narkotikabrott till fängelse ett år och två månader. Domen är dock överklagad.

Mannen döms nu till ännu ett fängelsestraff, som blir fyra månader långt.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons