Annons

Tonåring larmade om knivslagsmål på skola – döms för falskt larm

En man i 17-årsåldern döms vid Kalmar tingsrätt för falskt larm och olaga intrång. Detta efter att han flera gånger har larmat polisen och falskeligen uppgett att det sker ett pågående knivslagsmål på en skola i Kalmar.
Publicerad 31 januari 2021
Arkivbild
ArkivbildFoto: Agnes Aronsson

Det var under 14-16 april 2019 som polisen flera gånger larmades till en skola i Kalmar. Tonåringen har vid dessa tillfällen ringt SOS Alarm och uppgett att det pågår ett knivslagsmål.

På kvällen den 14 april 2019 ringde tonåringen och berättade att det pågick ett knivslagsmål på skolan och att någon blödde från huvudet. När polisen anlände kunde de inte hitta något bråk.

Annons

Den 16 april ringde tonåringen SOS Alarm igen. Den här gången var den påhittade historien än värre. Han berättade för larmoperatören om att en person blivit knivhuggen i magen. Polis skickades än en gång till skolan – utan att hitta något knivslagsmål. Dock ska ett vittne ha hört några personer skrika ”De kommer, de kommer” då blåljusen synts.

SOS Alarm kunde se telefonnumret, vilket ledde till tonåringen. Polisen tog kontakt med tonåringen och i hans telefon syntes sju uppringningar till SOS Alarm.

Tonåringen medger att han har ringt SOS Alarm men menar att det har funnits skäl till att han ringde. Han säger att han ringde SOS Alarm vid det första tillfället för att en person hotat att döda honom. Vid det andra tillfället ska ett par killar ha sagt att det kvar knivslagsmål och att en kniv satt kvar i magen på en person.

”Hans berättelse om vad som hänt vid dessa tillfällen är högst svävande och delvis motsägelsefylld, och kan lämnas utan avseende”, skriver tingsrätten i domen.

Tonåringen döms även för att ha gjort olaga intrång på en skola i Malmö.

Tonåringen döms till 20 timmars ungdomstjänst.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons