Tonåringarna arbetar ute i sommar: ”Tiden går fort”

Tuva Eriksson, Linnea Westerlund och Nea Johnsson är tre av de tonåringar som har ”Prova på praktik” i sommar och jobbar med grönyteskötsel utomhus. Här är deras bästa poddtips till de semesterfirare som är hemma och pysslar i trädgårdar och på balkonger.
Publicerad 30 juli 2020
Tuva Eriksson, 17 år, Linnea Westerlund, 16 år och Nea Johnsson, 17 år har ”Prova på praktik” i sommar. Här arbetar de tillsammans med handledaren Anders Hammarsten.
Tuva Eriksson, 17 år, Linnea Westerlund, 16 år och Nea Johnsson, 17 år har ”Prova på praktik” i sommar. Här arbetar de tillsammans med handledaren Anders Hammarsten.Foto: Agnes Aronsson

Under sommaren har 454 tonåringar så kallad ”Prova på praktik” inom Kalmar kommun. Tre av dem är Tuva Eriksson, 17 år, Linnea Westerlund, 16 år och Nea Johnsson, 17 år. När KalmarPosten får en pratstund med tjejerna är de i full gång med att räfsa upp trimmat gräs.

– Vi ansökte till ”Prova på praktik” efter att vi fått ett mejl om det från kommunen, och så fick man fylla i vad man var intresserad av att jobba med. Vi hade egentligen sökt praktik för att jobba med barn eller med kultur, men det blev lite annorlunda på grund av corona. Det blev bra ändå, säger Nea Johnsson.

Ungdomarnas lön är ett studiebidrag för 20 arbetade timmar. De jobbar halvdagar, och får alltså ett studiebidrag per vecka. Handledaren Anders Hammarsten är inte sen med att ge beröm.

– Det här är ungdomar som aldrig har jobbat innan och de har arbetat fantastiskt hela sommaren. En del har jobbat bättre än ordinarie personal. I sommar reser familjer inte i väg som vanligt, så då fick kommunen extra EU pengar för att sätta ungdomar i arbete. Jag skulle också ha rest men det blev inte av, så det var därför jag hoppade på det här med att vara handledare.

Anders Hammarsten har en grupp på förmiddagen och en annan på eftermiddagen. Han har även haft två grupper tidigare i sommar. Tonåringarna har nu lite drygt två veckor kvar av sin PPP och arbetsuppgifterna är varierande. Bland annat räfsar de löv, rensar rosrabatter och ogräs och lägger ut stenmjöl. De flesta av tonåringarna har hörlurar i öronen och lyssnar på musik eller poddar samtidigt som de arbetar.

– Jag tillåter inte att de står och pillar på telefonen, men musik och poddar går bra att lyssna på. Vi pratar om vad de ska göra innan de sätter i lurarna, säger Anders Hammarsten.

Så vad har ni för poddtips till de som har semester och pysslar i trädgården?

– Jag går hela tiden och lyssnar på podden P3 Dokumentär. Man blir allmänbildad av den. Tiden går fort och man glömmer nästan bort att man arbetar samtidigt när man lyssnar på podd, säger Nea Johnsson.

– Jag lyssnar på en podd som heter Serial Killers som går igenom olika seriemördare och deras bakgrund och historia. Den är bra och intressant, säger Linnea Westerlund.

– Jag lyssnar också på en del mordpoddar, så som Spöktimmen och Creepypodden, säger Tuva Eriksson.

– Och jag lyssnar helst på fågelkvittret. Naturen är det bästa jag vet. Erkänn att ni mår bättre av att vara ute och jobba i naturen?, säger frågar handledaren Anders Hammarsten tjejerna.

Svaret är ett rungande ja från alla tre.

– Man får vara ute och röra på sig, och det gör jättestor skillnad, säger Nea Johnsson.

– Annars är jag vaken om nätterna, men nu måste jag gå upp vid klockan 06. Dagarna blir mycket längre vilket är bra, säger Linnea Westerlund.

– Och så har vi ju världens bästa handledare också, säger Tuva Eriksson.

Tuva Eriksson, 17 år, Linnea Westerlund, 16 år och Nea Johnsson, 17 år har ”Prova på praktik” i sommar. Här med handledaren Anders Hammarsten.
Tuva Eriksson, 17 år, Linnea Westerlund, 16 år och Nea Johnsson, 17 år har ”Prova på praktik” i sommar. Här med handledaren Anders Hammarsten.Foto: Agnes Aronsson
Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.