Torbjörns intresse för Titanic ledde till stor samling

Torbjörn Andersson har haft ett samlarintresse hela livet, men inget har fångat hans uppmärksamhet lika mycket som RMS Titanic.
Publicerad 17 oktober 2021
Torbjörn Andersson i sitt rum som är fyllt med Titanic-prylar.
Torbjörn Andersson i sitt rum som är fyllt med Titanic-prylar.Foto: Linus Gunnarsson

Oceanångaren RMS Titanic byggdes mellan åren 1909-1911. Året efter, den 10 april 1912, lämnade Titanic den engelska staden Southampton för sin jungfruresa mot New York. Fartyget nådde dock aldrig sin destination utan kolliderade med ett isberg och sjönk till Atlantens botten.

Historien om Titanic har intresserat många människor i världen. En av dessa är Torbjörn Andersson i Trekanten. Intresset började redan i tonåren då han i skolan fick se filmen ”En natt att minnas”, som handlar om katastrofen.

– Det var 1979-1980 och jag gick i åttonde klass. Jag såg filmen på måndagen och sedan skolkade jag de andra dagarna för att kunna se filmen med de andra åttondeklassare också. Jag såg den tre-fyra gånger den veckan, den bara fastnade.

Intresset för Titanic var ingen tillfällig låga som snabbt skulle brinna ut, det var en livslång passion.

– På den tiden fanns det inte så mycket prylar. Man kunde inte söka på internet, utan jag sökte lite på bibliotek. Titanicsamlingen tog fart något år senare när jag fick tag i en byggmodell.

Några år senare, 1985, hittades fartyget på nästan 4000 meters djup.

– Då blev det mer skriverier. Året efter köpte jag en bok av Claes-Göran Wetterholm som är expert på Titanic. I boken fanns det bilder på samlarsaker. Då skrev jag till honom och frågade var han hade fått tag i dem. Då fick jag adresser i England som sålde pussel och annat.

När spelfilmen Titanic med Leonardo Di Caprio och Kate Winslet kom ut 1997 sköt omvärldens intresse i höjden.

– Det finns hur mycket saker som helst nu. Filmen är jag dock inte så glad i. Den är väl bra tekniskt sett, men jag gillar inte kärlekshistorien som förstör allt. Men så är det väl när man är faktanörd.

I Torbjörns hus i Trekanten är ett rum fullt med samlarobjekt med koppling till Titanic. Det finns bland annat byggmodeller, leksaker, tidningar, filmer, pussel och en ljudinspelning från den efterföljande rättegången. Dessutom har han två stycken kolbitar som kommer från fartyget.

En av kolbitarna från Titanic.
En av kolbitarna från Titanic.Foto: Linus Gunnarsson

– Jag var skeptisk först, men då tog jag kontakt med Claes-Göran Wetterholm och enligt han kunde man lita på det, för han var med när de tog upp kolbitarna. Jag har äkthetsintyg på det också. Sen undrar folk vad jag ska med en kolbit till, men för en som är intresserad är det rätt häftigt.

Vad är du mest stolt över?

– Det är nog helheten. Sedan är det alltid kul med saker som jag har fått. Jag har en tavla som min systerson ritade till mig. Han blev så ledsen när han kom hit och såg att det var fyra skorstenar på båten, och han hade ritat tre. Men det är rätt kul, för egentligen har han rätt då den fjärde skorstenen på Titanic inte fungerade, det var bara en ”dummy”.

– Sedan har min ena dotter sytt och gjort pärlplattor och en kompis har sågat ut en modell med en motorsåg. Det är det jag har fått som ligger lite varmare om hjärtat.

Finns det något som du vet finns där ute som du vill ha?

– Jag är ute ett par gånger i veckan på nätet och söker lite, men det finns inte så mycket jag vill ha just nu. Lego är på gång med en Titanicmodell, så den ska jag väl köpa.

bild 1/17
Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.