Torsås i stort behov av familjehem – ”Bristen är allvarlig”
– Bristen är allvarlig på så sätt att vi betalar företag att sköta det som vi kan göra lika bra, säger Jill Hedlund, avdelningschef på individ- och familjeomsorgsavdelningen vid Torsås kommun.
I år har antalet barn som är i behov av placering ökat, berättar Hedlund. Under tidigare år har kommunen behövt göra cirka fyra nyplaceringar, under de senaste månaderna har åtta nyplaceringar gjorts av av kommunen.
Under året har ett av dessa barn placerats i familjehem inom kommunen, resterande barn har blivit placerade i familjehem av privata företag.
– Det är våra skattepengar, vi betalar dubbelt så mycket för en placering till privat aktör. Vi vill kunna hantera pengarna på ett bättre sätt. Familjehemmen får inte sämre betalt från oss, säger Hedlund.
Finns det något ni skulle kunna göra annorlunda vid rekrytering eller beror bristen på att inte tillräckligt många är intresserade av att bli familjehem?
– Jag tror att man inte riktigt vet vad det innebär att vara familjehem. Vi i Sverige är nog mer individuella än vad vi varit tidigare kanske och vi är också mer noggranna noggranna med matchning av barn och familjehem mot vad man var förut när det kommer till placeringar.
– Vi har en förhoppning om att familjehemmen som vi har eller har haft vill vara en referenspunkt, men vi har inte påbörjat den kontakten ännu. Det vore ju fantastiskt. Vi funderar på särskilda tillställningar också där intresserade får komma och prata med personer som har placerade barn hos sig. Vi ska också ha en träff i november.
Hur påverkas barnen av detta?
– I den bästa av världar är det ingen skillnad för barnen eftersom vi gör en matchning för varje familjehem så att de kommer till ett bra hem.
Men det är inte bara i Torsås kommun som det är svårt att rekrytera familjehem.
När KalmarPosten ringer runt till flera av kommunerna i länet så är de överens om en sak:
Problemet är länsövergripande och tufft på flera håll i landet.
– Jag tror att det är övergripande svårt just nu, säger Cornelia Viberg, familjehemsrekryterare vid Nybro kommun.
– Vi försöker så långt det går att rekrytera egna familjehem men vi använder oss även av konsulentstödda familjehem. Vi gör just nu en satsning tillsammans med Emmaboda kommun för att rekrytera fler egna familjehem till kommunerna. Barnen kommer alltid i första hand, fortsätter Cornelia.
Även i Mönsterås har man behövt anlita privata företag, men inte i någon stor utsträckning.
– Vi har kanske behövt göra det någon gång, säger Liselotte Söderlund, familjehemssekreterare vid Mönsterås kommun.
– Skulle nog inte vilja säga att det är tufft för oss, vi hittar hem till barnen men generellt finns det inte tillgång och efterfrågan på den omfattningen vi skulle behöva. Det är en brist i hela Sverige. Vi löser det, men det är inte alltid enkelt. Den gemensamma bilden är att vi behöver fler familjehem länet.