GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Toviga får klipptes inte – kvinna döms för brott

En kvinna 65-årsåldern från Nybro kommun hade inte klippt sina får. Nu döms hon för brott mot djurskyddslagen.
Publicerad 24 november 2022
Gutefåret på bilden har inget med artikeln att göra.
Gutefåret på bilden har inget med artikeln att göra.Foto: Mostphotos

Kvinnan har gutefår som en hobby och hade litat på råd från bekanta om att gutefårens ull aldrig ska klippas samt att det var svårt att hitta någon som kunde hjälpa henne med klippningen.

I utredningen finns bilder och utlåtanden som visar klart att fåren från sommaren 2021 var i behov av klippning. Tovad ull i den omfattningen som var i det här fallet innebär flera hälsorisker för fåren.

”Utredningen visar också att gutefårets ull, till skillnad från flertalet andra typer av får, kan släppa av sig självt. Den ull som fälls ”lyfts upp” genom att ny ull växer ut underifrån och den gamla ullen kan då dras av, vilket kallas att lödja. I teorin skulle man därför inte behöva klippa gutefåren utan det skulle kunna räcka med att lödja dem. I det här fallet visar utredningen att fårens ull inte släppte av sig självt och att det inte var möjligt att åtgärda saken utan klippning”, står det i domen.

Tingsrätten anser att att kvinnan varit straffbart oaktsam då hon inte åtgärdat fårens svårt toviga och hängiga ull. Tingsrätten menar att kvinnan haft tid att överväga situationen och anlita fårklippare, eller åtgärda problemet själv.

Kvinnan döms för brott mot djurskyddslagen. Påföljden blir 30 dagsböter om 350 kronor, totalt 10 500 kronor.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.