GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Tradition går i graven – inget mer midsommarfirande på Skälby

Den långa traditionen med midsommarfirande på Skälby försvinner. Anledningen är brist på volontärer samt hög ålder bland arrangörens medlemmar.
Publicerad 16 maj 2022
Midsommar på Skälby i Kalmar.
Midsommar på Skälby i Kalmar.Foto: Agnes Aronsson

Det är Kalmarsundsdansarna som har haft tillståndet hos polisen att bedriva midsommarfirande på Skälby i Kalmar. De har stått för firandet med dans och musiker. 4H har varit en partner och har stått för ponnyridning och lotterier.

– Kalmarsundsdansarna har blivit för gamla. De kan inte längre ansvara för midsommarfirandet på grund av hög ålder hos medlemmarna. Det är svårt för folkdansföreningarna att föryngra sig och hitta en ny generation som vill ta över. Vi på 4H har haft svårt att få volontärer för den lilla delen som vi har stått för, så vi kan inte ta över hela ansvaret, säger Tina Burvall, verksamhetschef vid Skälby 4H-gård.

De senaste åren har firandet varit inställt på grund av pandemin men en stång har rests för de som har velat besöka Skälby. Att den mångåriga traditionen med midsommarfirande nu är helt över väntas ge en del reaktioner.

– Alla som klagar på att något försvinner kan ställa sig frågan hur mycket man själv hjälper till. Ställer man upp i en förening? Det är allas ansvar att vi ska ha sådana här evenemang. Det är inget som folk är avlönade för att göra.

Hur känns det att det inte blir något mer midsommarfirande på Skälby?

– Det är synd. Det finns ingen annanstans i Kalmar som man kan samlas för att fira gemensamt, så nu får var och en arrangera sitt egen midsommarfirande. När det gäller ideell verksamhet är det några få människor som drar ett väldigt stort lass och lägger ner väldigt mycket tid och energi för att göra detta. Det är först den dagen som de inte orkar dra det lasset som folk inser vilken glädje det har gjort för andra. Man saknar inte något förrän det är borta, utan tar allt för givet. Det är dessutom viktigt för våra svenska traditioner att de inte försvinner, säger Tina Burvall, som å 4H:s vägnar även passar på att tacka Kalmarsundsdansarna och Kalmar spelmanslag för alla fina midsommarupplevelser.

Finns det chans att det kan bli ett firande på Skälby i år om någon annan aktör engagerar sig i att driva det vidare?

– Det är svårt att svara på. Innan har det varit plus minus noll i intäkter. Det kanske skulle kunna bli något mer kommersiellt istället, om man vill anordna en marknad med midsommarfirande och få möjliga inkomster. Det kanske finns någon som skulle vilja göra det.

Foto: Privat
Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.