Annons

Trafikskola uppdaterade äldres trafikkunskaper: ”Har förändrats otroligt mycket”

Under torsdagen fick boende på Klunkens Backe i Kalmar besök av Kalmar trafikskola.
– De som sitter här tog körkort för väldigt längesen och det är mycket som har förändrats. I dag får de sig en uppfräschning av hur dagens trafik ser ut, säger Pelle Möller, trafikskolelärare.
Publicerad 4 april 2023
Pelle Möller, trafikskolelärare, Uffe Berg, vice värd vid HSB Jätten och Kalle Karlsson, initiativtagare till föreläsningen.
Pelle Möller, trafikskolelärare, Uffe Berg, vice värd vid HSB Jätten och Kalle Karlsson, initiativtagare till föreläsningen.Foto: Hedda Ottestam

En gång i månaden anordnar HSB bostadsrättsförening Jätten vid Klunkens Backe en caféträff för boende i föreningen. Varje träff har ett nytt tema som kan vara både underhållande och lärande. Den här gången var det Kalle Karlsson som kommit med en idé.

– Man märker när man blivit äldre att det är många nya situationer som uppstår. Det var ju jättelängesen vi tog körkort, vi som är över 65 år. Det har hänt så mycket i trafiken och kan kännas lite osäkert. Därför har vi nu anordnat en träff som gäller hur vi uppför oss i trafiken, säger Kalle Karlsson.

Bosse Erlandsson, Karl-Olof Trulsson och Inger Erlandsson tycker föreläsningen är ett väldigt bra initiativ.
Bosse Erlandsson, Karl-Olof Trulsson och Inger Erlandsson tycker föreläsningen är ett väldigt bra initiativ.Foto: Hedda Ottestam
Annons

Pelle Möller, trafikskolelärare vid Kalmar trafikskola, tycker träffen är ett bra initiativ.

– De som sitter här tog körkort för väldigt längesen och det är mycket som har förändrats. I dag får de sig en uppfräschning av hur dagens trafik ser ut. Många tycker det funkar bra att köra som man alltid gjort, men det blir inte alltid så bra som man tror. Jag hoppas att det här kan bli återkommande på fler platser.

Trafikskoleläraren fortsätter med ett antal tips för att få de äldre att känna sig säkrare i trafiken.

Pelle Möller, trafikskolelärare, visar boende på Klunkens Backe vad olika trafikskyltar betyder.
Pelle Möller, trafikskolelärare, visar boende på Klunkens Backe vad olika trafikskyltar betyder.Foto: Hedda Ottestam

– Det är många som inte har koll på vad alla skyltar i trafiken betyder. Men det är faktiskt så att om du ser en skylt du inte sett innan så är det ditt eget ansvar att ta reda på vad den betyder. Du kan söka via Google, fråga en trafikskola eller fråga någon annan. Men när du stoppas av polisen räcker det inte att säga ”jag vet inte vad den betyder”.

Han fortsatte med att gå igenom olika områden i Kalmar och vilka trafikregler som gäller för specifika platser. Trafikgenomgången gällde inte bara bilister utan även cyklister och gångtrafikanter, som ju också rör sig i trafiken.

– Bilister som sitter i en plåtlåda på två ton måste visa respekt för cyklister och gångtrafikanter. Det spelar ingen roll vem som får rätt om det betyder att man kört på någon. Det är bättre att alltid visa respekt för de oskyddade trafikanterna, säger Pelle Möller och fortsätter:

– Dessutom så får vi sämre reaktionsförmåga ju äldre vi blir så då kanske vi behöver anpassa oss ännu mer, ta ner farten och vara uppmärksamma.

Karin Ottosson tog körkort 1959 och tycker trafiken förändrats mycket sedan dess.
Karin Ottosson tog körkort 1959 och tycker trafiken förändrats mycket sedan dess.Foto: Hedda Ottestam

Karin Ottosson är en av de boende på Klunkens Backe som lyssnar på föreläsningen. Hon tog körkort år 1959 och håller med om att det är mycket som förändrats i trafiken.

– Ibland kan jag känna mig lite osäker i trafiken. Jag kör till behovs till Öland och så där, men försöker undvika stan där jag tycker det är besvärligt med parkeringsreglerna. Jag tar hellre cykeln. Trafiken har förändrats otroligt mycket, bara vid Norra Vägen har det blivit mycket mer trafik bara de senaste åren. Så det är nog inte så dumt att gå på en sån här träff!

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons