1. Livsstilarrow-down
  2. Kultur & Nöjearrow-down
  3. Familjarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Tre sommarminnen har placerats ut i centrala Kalmar

Under måndagen sattes tre nya installationer med sommarminnen upp i centrala Kalmar. Anledningen är den annorlunda sommar som vi får uppleva i år.
Foto: Agnes Aronsson

I Kalmar är det vanligtvis Ironman i augusti, och under sommaren pågår Musik på Larmtorget – men inte i år, på grund av den rådande pandemin.

– Jag och Petter Feltenstedt började spåna på nya idéer när evenemangen ställdes in. Vi funderade på om vi på något sätt kunde bidra till att hålla fast vid det som vi är mest stolta över i Kalmar. Vi kom fram till att det var evenemangen och Kalmars historia, säger entreprenören och Ironman-speakern Björn Mortensen.

Det är alltså bakgrunden till de tre nya installationer med sommarminnen som ställts ut i Kalmar under måndagen.

I ett samarbete mellan flera aktörer har det satts upp en Ironmanbåge på Larmtorget, med tillhörande ”You are an Ironman”-ljud. På Larmtorget står en 1,78 meter hög installation av Lennart Palm, som brukar hålla i Musik på Larmtorget. Genom att trycka på en knapp spelas ”När sommarn är här, se till att du kommer till Kalmar”. Vid Västerport står en installation av en stadsvakt i 1600-talskläder som berättar om Kalmars historia.

– Vi älskar när det kommer idéer från andra och det här hade vi på kommunen inte kommit på själva. Det gäller att tänka nytt och installationerna bidrar inte till några folksamlingar. Det var inget svårt beslut att säga att vi ville vara med på detta, säger Annette Andersson, kommundirektör.

Lisa Söderholm, som är centrumutvecklare på Kalmar City, tycker att idén med sommarminnen går helt i linje med deras arbete.

– Stadskärnans främsta besöksanledningar är shopping, café och restaurang, kultur, historia och evenemang. När en av dessa försvinner som evenemangen gör i år, så gäller det att vi förstärker de andra och jobbar på nya kreativa sätt tillsammans. Det här kan ge Kalmarbor och besökare en känsla av det som många förknippar med en sommar i Kalmar, säger hon.

Installationen med Ironmanbågen på Stortorget.
Foto: Agnes Aronsson
Petter Fältenstedt, Annette Andersson, Lisa Söderholm och Björn Mortensen.
Foto: Agnes Aronsson
Björn Mortensen, Anette Andersson och Lisa Söderholm.
Foto: Agnes Aronsson
Kommundirektör Annette Andersson vid Västerportinstallationen.
Foto: Agnes Aronsson
Installationen med Lennart Palm på Larmtorget.
Foto: Agnes Aronsson

Läs mer

Nyheter

Video visar misshandel av djur: ”Ren och skär dödsångest”

En inspelning som organisationen Djurrättsalliansen filmat vid en av Sveriges största äggproducenter, ett företag i Kalmar län, visar bland annat hur en höna med kläms i en dörr med full kraft.

Kalmar

Hög hotellbeläggning i Kalmar i juli

Nästan lika många besökare som i juli 2019.

Nöje

Nöje: Byteatern ställer in fransk föreställning

”Det är så klart trist”

Kalmar

I natt: Polisen stoppade drograttfyllerist

Det var vid 00.24 natten till tisdagen som polisen beslutade sig för att göra kontroll av en personbil i Kalmar.

Kalmar

Blåljus: Inbrott på Trädgårdsgatan i natt

Det var vid 03-tiden som ett inbrott inträffade på Trädgårdsgatan i Kalmar.

Kalmar

Kalmar Vatten tar in extrahjälp – en utter

Uttern Ulla har fått en hedersroll. Hädanefter är det hon som presenterar vattenförbrukningen – i hopp om att spara vatten.