Trio åtalas för rån – riktade svärd och kniv mot offret

Två män och en kvinna i 30-årsåldern åtalas för rån efter att ha trängt sin in i en mans bostad och försökt råna mannen på omkring 10 000 kronor.
Kalmar • Publicerad 25 november 2022
Montage.
Montage.Foto: Ur polisens förundersökning, Agnes Aronsson

Det var natten till den 14 septemer som flera poliser blev kallade till en mans bostad efter larm om misshandel. När polisen knackade på hos mannen befann sig också två män och en kvinna, som berättade för polisen att mannen som bodde i bostaden hade ringt dem om hjälp efter att han hade haft inbrott i sin lägenhet – men polisen fattade snabbt misstanke om att något inte stod rätt till och grep därför trion och förde dem till polisstationen. De kunde senare häktas misstänkta för försök till rån.

I polisens utredning framkommer det att flera tillhyggen tagits i beslag från brottsplatsen, bland annat ett svärd som ska ha använts vid rånet.
I polisens utredning framkommer det att flera tillhyggen tagits i beslag från brottsplatsen, bland annat ett svärd som ska ha använts vid rånet.Foto: Ur polisens förundersökning

I förhör har mannen som bodde i bostaden berättat att trion tagit sig in i lägenheten genom att med tvång öppnat upp dörren och stannat kvar där mot hans vilja samt misshandlat honom, vilket syntes när polis kom till platsen då mannen hade skador i ansiktet. Han uppger hur han blivit tvingad att sitta ner och att en av männen ska ha dragit ett svärd mot honom och ”vaktat” honom medan de andra två misstänka gärningspersonerna gick igenom hans lägenhet efter värdesaker. Under tiden ska mannen ha fått mota slag och blivit tvingad att föra över 600 kronor till en av de misstänkta. Mannen ska även ha blivit hotad med en hantel.

I förhör uppger mannen att han blivit tvingad att sitta ner och att en av de misstänkta männen ska ha dragit ett svärd mot honom och ”vaktat” honom under tiden som rånet pågick.
I förhör uppger mannen att han blivit tvingad att sitta ner och att en av de misstänkta männen ska ha dragit ett svärd mot honom och ”vaktat” honom under tiden som rånet pågick.

Efter att de misstänkta gärningspersonerna gått igenom lägenheten ska de ha tvingat mannen att föra över 9000 kronor. I förhör uppger han att den misstänkta kvinnan då ska ha hittat en form av järnpinne och antydde på att de skulle göra något med mannens tänder om han inte förde över pengarna. Kvinnan ska även ha riktat en kniv mot mannen. Mannen hann däremot inte föra över pengarna innan polis larmades och kom till platsen.

De två misstänkta männen och kvinnan nekar till brott och står fast vid att mannen ska ha ringt upp dem för att få hjälp vid ett redan pågående inbrott.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.