Trygghetslarm fungerade inte – omsorgen Lex Sarah-anmäler

Omsorgen i Kalmar kommun upprättar en anmälan enligt Lex Sarah efter att ett trygghetslarm slutade fungera. Det visade sig att någon dragit ur sladden.
Kalmar • Publicerad 14 november 2021
Foto: Mostphotos

Omsorgsförvaltningen har gjort en Lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg. Detta efter att ett av omsorgsförvaltningens vård- och omsorgsboenden fick problem med sina trygghetslarm en kväll i september.

Vid felsökning upptäcktes det att sladden till huvudlarmet inte satt i uttaget. Så fort sladden satt i igen började larmen fungera igen.

Ingen omsorgstagare ska ha blivit skadad i samband med larmincidenten, men bedömningen var ändå att det funnits en risk för missförhållande.

Enligt utredningen har det funnits brister i hanteringen av trygghetslarmen. Kalmar kommun har därför vidtagit ett flertal åtgärder efter incidenten, bland annat sett över rutinerna kring trygghetslarmen. Under 2022 kommer även samtliga larmsystem på vård- och omsorgsboendena att bytas ut mot ett larmsystem kopplat till omsorgspersonalens mobiltelefoner.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.