Annons

Trygghetsmätning klar: ”Liten risk att utsättas för brott i Kalmar”

Polisens årliga trygghetsmätning i Kalmar kommun är klar. Den visar att risken för att utsättas för brott i Kalmar är liten – även känslan av otrygghet har minskat sedan förra året.
Publicerad 7 november 2023
Arkivbilder.
Arkivbilder.Foto: Linus Gunnarsson

2 200 invånare, det vill säga hälften av dem som fick mätningen i brevlådan, i Kalmar kommun har svarat på trygghetsmätningen som skickades ut av polisen tidigare i år. Det är få svarare som uppger att de utsatts för brott under året, och mätningen får ett problemindex på 1,65 vilket är inom ramen för ett bra värde enligt mätningens mätvärde som ligger på 2,0. Värdet är även under riksgenomsnittet för Sverige.

Men även om känslan av otrygghet har minskat något för kommunen som helhet visar mätningen skillnader i hur invånarna upplever trygghet i kommunens olika stads- och kommundelar. Där sticker Kvarnholmen och i Oxhagen ut.

Annons

Mätningen visar att det upplevs en oro att vistas ute en själv en sen kväll på Kvarnholmen samt en oro att bli överfallen i området. Problem man lyfter är utsatthet för skadegörelse, berusade personer utomhus samt ungdomsgäng som bråkar och slåss.

I Oxhagen upplevs en oro över berusade personer utomhus, iakttagelser kring narkotikahantering samt generell otrygghet att vistas ute sena kvällar. Den konkreta utsattheten för brott är däremot låg även bland invånarna i Oxhagen, enligt mätningen.

Lägst otrygghet finns i de södra kommundelarna av Kalmar kommun, men även här lyfter man problembilder. De boende i Ljungbyholm och Trekanten lyfter bland annat också problem med ungdomar, buskörning med bilar och mopeder, men även tillhåll för personer med narkotika/alkoholmissbruk.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons