Annons

Tullverket: Beslag av kokain och amfetamin ökade stort

Beslagen av kokain och amfetamin ökade kraftigt förra året jämfört med år 2021. Samtidigt minskade beslagen av alkohol och tobak.
Publicerad 26 februari 2023
.
.Foto: Mette Ottosson

Under 2022 stoppades 822 kilo kokain jämfört med 261 kilo år 2021. Även beslagtaget amfetamin ökade stort, från 330 kilo till 548 kilo.

– Ska vi lyckas knäcka den grova gängkriminaliteten så är en av de viktigaste insatserna att slå mot narkotikasmugglingen. Narkotikan göder gängen. Dödsskjutningar och sprängningar bottnar ofta i konflikter om narkotikamarknaden. Att stoppa smugglingen av narkotika är vårt viktigaste bidrag i kampen mot den organiserade brottsligheten, säger generaltulldirektör Charlotte Svensson, i ett pressutskick.

Charlotte Svensson, generaltulldirektör
Charlotte Svensson, generaltulldirektörFoto: Tullverket
Annons

När man tittar på de mest kända narkotikapreparaten ökade samtliga, förutom cannabis.

• Kokain ökade från 261 kilo till 822 kilo.

• Amfetamin ökade från 330 kilo till 548 kilo.

• Heroin ökade från 1 kilo till 8,3 kilo.

• Cannabis minskade från 3 243 kilo till 2 285 kilo.

– Även om beslagen av cannabis minskade så stoppade vi mycket sett i ett historiskt perspektiv. 2020 och 2021 hade vi hjälp av information från de knäckta brottschattarna i våra utredningar. 2022 hade vi inte lika stor användning av brottschattarna men kunde ändå slå ut 19 kriminella nätverk som ägnade sig åt narkotikasmuggling, säger Per Westberg, chef för Tullverkets kriminalavdelning.

Per Westberg, chef tullkriminalavdelningenTullverket, ledningen
Per Westberg, chef tullkriminalavdelningenTullverket, ledningenFoto: Björn Dalin

Även det narkotikaklassade läkemedlet tramadol, som innehåller syntetisk opioid, ökade. Förra året beslagtogs cirka 997 000 tabletter, jämfört med 726 000 tabletter 2021.

– Tramadol och flera andra narkotiska läkemedel är starkt beroendeframkallande. Vissa preparat, som oxycodon, ligger bakom opioid-epidemin i USA där tiotusentals människor dött. Den utvecklingen vill vi inte se i Sverige. Att stoppa de här preparaten och annan narkotika är det som driver mig och mina medarbetare att dag ut och dag in göra kontroller vid våra gränser, säger Stefan Granath, chef för Tullverkets kontrollavdelning,

Stefan Granath, chef kontrollavdelningen
Stefan Granath, chef kontrollavdelningenFoto: Tullverket

Beslagen av alkohol har däremot minskat rejält. År 2021 beslagtogs 217 000 liter och förra året 101 000 liter. Antalet beslagtagna vapen minskade också. Från 85 skarpa skjutvapen 2021 till 64 stycken förra året.

– Vårt uppdrag är att bidra till ett säkrare och tryggare samhälle. Beräkningen av samhällsnyttan kan tyckas abstrakt men är ett kvitto på att vårt arbete gör skillnad och 2023 har inletts starkt med stora narkotikabeslag. Bara sedan årsskiftet har vi stoppat över 1,5 ton cannabis, säger Charlotte Svensson.

Beslagtaget kokain.
Beslagtaget kokain.Foto: Tullverket
Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons