unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Nyheterarrow-down
  2. Avdelningararrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!

TV: Se årets lokala luciatåg här

Glad lucia! I tider som dessa är de allra flesta luciatågen inställda – men inte på nätet. Sjunk ner i soffan och ta del av årets lucia här!
Foto: Wilhelm Nilsson

I vanliga fall lussar Högalids folkhögskola i Kalmar inför en fysisk publik. När tiderna är annorlunda och de digitala resurserna har fått spela en viktig roll – kunde folkhögskolans sångelever inget annat än att tänka om. I år genomförs tåget direkt på webben, vilket du kan ta del av längst ner i artikeln. Positivt? Ja. Men en nackdel av att inte få möta publiken finns.

– Jag som var med i fjol märkte av vilken energi vi fick av publiken. Den får man inte nu. Men vi får försöka göra det bästa av situationen, säger Markus Christensen och fortsätter:

– Däremot så har man saknat att få föreviga luciafirandet. Sist så filmade folk med mobiltelefonerna. Nu blir det något helt annat när man får ta del av en fullständig version. Det innebär också att fler kan få ta del av vårt luciabidrag.

Årets luciatåg framförs av folkhögskolans första-, andra-, och tredjeklassare. Och vad vore ett luciatåg utan en lucia? Så tänkte i alla fall Caroline Bergström när ingen av skolkamraterna var villiga på att ta täten med kronan på huvudet.

– Någon måste ju vara det så då fick jag ställa upp. Det enda trista är att man inte hör de andra så bra när man står längre fram. Man missar helheten där framme – det är något som man får ta, berättar årets lucia.

För vissa elever betyder lucia ”ett direkt avstamp mot jul” och en ”stämningsfull tradition”. För andra är det rentav ett ”måste” för att nå sin dröm. Lucia är därmed viktig på olika sätt.

– Förutom att det är ett mysigt inslag, så är det här också en viktig del av utbildning. Vi har flera elever som vill bli musiklärare, vilket innebär att de kommer ställas inför lucia och avslutningar. Därför är det viktigt att de redan nu får känna på det, förklarar Karin Petersson, kursansvarig Sång & Komp och Sång på distans.

Ta del av hela luciafirandet nedan. Sändningen startar klockan nio på söndagen.

Video: Högalids folkhögskola.

Läs mer