GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Två kvinnor drabbade av grymma bedrägerier: ”Båda blev av med flera 100 000 kronor”

På måndagen plingar det till i telefonen hos två kvinnor i 70-årsåldern från Kalmar. Det slutar med att deras konton blir länsade.
Publicerad 23 november 2022
Robert Loeffel, presstalesperson vid polisen. Montage.
Robert Loeffel, presstalesperson vid polisen. Montage.Foto: Mostphotos, Polisen

Det börjar med att kvinnorna får ett sms som säger att en annan telefon har registrerat ett bank-id kopplat till deras swish-konto. Vidare står det att man ska ringa ett nummer som går till en spärrservice om det inte är du som gjort registreringen.

– När de ringer numret får de svara på vilken bank de har, då får bedragarna reda på det, och sedan kopplas de till en fejkad säkerhetsavdelning på banken de precis uppgett. Där uppmanas de att göra flera inloggningar på sitt bank-id. Båda blev av med flera hundratusentals kronor, säger Robert Loeffel, presstalesperson vid polisen.

Två anmälningar om grovt bedrägeri är upprättade. Det finns i nuläget ingen misstänkt för brotten.

– Det är just nu den här typen av bedrägerier som jag ser att bedragarna får ut mest pengar. Folk ringer tillbaka. Vår uppmaning är att ingen bank eller säkerhetstjänst eller kreditinstitut skickar ut sådana sms. De har andra kontaktvägar. Man ska aldrig följa länkar på sådana sms eller ringa upp. Om man nu har ringt upp numret ska man aldrig göra inloggningar på sitt bank-id på någon annans uppmaning. Om man är osäker – kontakta din bank via de ordinarie kontaktvägarna.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.