Annons

Tvåbarnsmamman Jennie har långt gången cancer – nu har vännerna startat insamling för behandling utomlands

Jennie är fysiskt stark. Hon känner sig inte sjuk. Just därför är det så svårt att greppa att hon innan sommaren fick beskedet att hon har 6 till 9 månader kvar att leva. Men så fick hon höra om en effektiv cancerbehandling utomlands, och för en vecka sedan startade hennes vänner en insamling för att försöka få in de drygt två miljoner som den kostar. Insamlingen har fått stor spridning.
Publicerad 23 september 2023
Jennie Nilsson
Jennie NilssonFoto: Privat

Jennie Nilsson är en 48-årig tvåbarnsmamma som bor med sina barn, åtta och tolv år gamla, och sin sambo utanför Kalmar. Hon är dressyrryttare och jobbar med hästar som gymnasielärare på Naturbruksgymnasiet i Kalmar. För 2,5 år sedan rullade livet på som för de flesta. Men sen kom beskedet.

– Jag har gjort mina cellprover som man ska, och så gick jag på en extra. Sen kom beskedet våren 2021 att jag har livmoderhalscancer. Efter det har det gått upp och ner. Nu är det metastaserad livmoderhalscancer på stadie 4, så det har gått ganska långt. Jag har genomgått en mängd behandlingar och får just nu cytostatika, berättar Jennie.

Annons

Hur mår du just i dag?

– Jag känner inte av min cancer än. Jag mår bra fysiskt. Man blir ganska tagen när man får behandlingarna men annars mår jag fortfarande bra. Det blir så svårt för hjärnan att ta in att man har cirka sex till nio månader att leva. Det blir helt bakvänt i huvudet.

Livmoderhalscancern hade spridit sig till resten av kroppen och allt blev mörkt. Men så hörde hon talas om en behandling som ännu inte finns i Sverige, men som har god prognos.

– När läkaren i Linköping gav mig en tidsram hur länge de kunde hålla mig vid liv nämnde han också ett superintressant läkemedel, men sa att jag inte kunde ta del av det för att det dröjer ett par år innan det är godkänt i Sverige och den tiden har jag inte. Och så sa han att om man inte har en kappsäck full med pengar är det svårt att göra den utomlands, säger Jennie.

När hon sedan var i kontakt med en privat klinik i Finland kom samma läkemedel på tal en gång till. Det är en antikroppsbehandling som är godkänt i USA men som ligger på väntan för godkännande i Europa. Preparatet är riktat mot just hennes typ av cancer. Då fanns ingen tvekan från Jennie sida – behandlingen skulle genomföras. Behandlingen är dock dyr – totalt skulle den kosta omkring 2,3 miljoner kronor.

– Det beslutet skulle alla ta. Det finns inget annat alternativ. Man fick ett halmstrå att greppa tag i, och det möbleras om mycket i hjärnan bara man får något att greppa efter.

För en vecka sedan startade hennes vänner en insamling för att samla in pengar till behandlingen. I skrivande stund är den uppe i över 800 000 kronor.

– Det är helt fantastiskt att det har blivit sådant gensvar. Jag är så tacksam över det och alla delningar och allt engagemang.

Sedan insamlingen startades har det dragits igång en hel del andra initiativ för att samla in pengar.

– Jag har själv varit med i insamlingar tidigare, men jag trodde aldrig att det här skulle bli så stort. Det är fantastiskt. Flera konstverk har auktionerats ut. Hovslagare har gjort trädgårdsdekorationer och sålt till förmån för insamlingen. Jag såg att en som äger ett ridhus skänker pengarna för ridhuskorten till insamlingen. Det kommer in intäkter från en fotbollsmatch. Det har varit barn som bakat till förmån för insamlingen, och det samlas in veckopengar från barnen i skolan, säger Jennie, och rösten bryts.

Annons

– Det har varit många olika fina initiativ.

Insamlingen är en bra bit på vägen att kunna betala behandlingen. Den kan påbörjas men nu är frågan bara var. Jennie har blivit erbjuden behandling med preparatet på ett välrenommerat cancersjukhus i Helsingfors.

– Jag kan åka till Helsingfors i Finland men då dröjer det kanske en månad innan de har läkemedlet inne. De kan ta hem det men det är väldigt kostsamt. De köper in läkemedlet direkt från läkemedelsföretaget och har inte genomfört just den här behandlingen tidigare. Men jag har fått veta att jag också kan åka till USA och då kan det gå ganska snabbt.

En klinik i Atlanta i USA ger samma behandling.

– De har gett den här typen av behandling tidigare till andra patienter och att det verkar som om priset kan gå ner litegrann där, så det lutar åt att det blir USA. Men det är två bra sjukhus.

– Jag känner en som har en väninna i USA som jag har haft kontakt med. Hon har faktiskt blivit friskförklarad av den här behandlingen. Alla reagerar olika, men det är en antikroppsbehandling riktad mot just den här cancerformen. Det är mycket bieffekter på ögonen på den här behandlingen så jag ska in på en ögonundersökning. Ingen vet hur min kropp tar emot den här behandlingen, men den är mitt hopp.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons