Annons

UF-företaget satsar på mer än bara blommor: ”Vi vill lyfta kvinnor”

Klasskompisarna Tindra, Mira, Amela och Amanda har under sitt tredje gymnasieår startat upp ett UF-företag där de säljer blomsterarrangemang.
– Vi vill lyfta fram att man ska älska sig själv. Blommor behöver inte bara vara något att ge bort till sin partner, utan kan också göra dig själv glad.
Kalmar • Publicerad 8 februari 2022
Tindra Magnesjö, Mira Suomela, Amanda Bjärneroth och Amela Zubanovic.
Tindra Magnesjö, Mira Suomela, Amanda Bjärneroth och Amela Zubanovic.Foto: Fröken Flora UF

De fyra 18-åringarna går sitt tredje år på det estetiska programmet med inriktning dans på Jenny Nyströmskolan i Kalmar. När möjligheten att starta ett UF-företag kom upp var de alla överens om att de ville göra något kreativt.

– Det är inte ett jättenytänkande säljområde men vi alla har ett intresse för blommor och var inne på att göra något tillsammans, säger Mira Suomela, marknadsansvarig.

Annons

– Det är lätt att vara kreativ med växter och blommor och vi alla är väldigt kreativa, vi gillar att skapa och liknande, säger Tindra Magnesjö, VD.

Vad är er företagsidé?

– Vår affärsidé är att erbjuda blombuketter och växtarrangemang till alla, som passar både vardag och fest. Vi tar också hänsyn till miljön och har det etiska i åtanke, säger Tindra och fortsätter:

– Vi använder redan använda tidningspapper som omslag och tillverkar lådor i grunden av papier-maché. Pappret har vi fått från skolan och våra föräldrars jobb. För att få till den estetiska imagen vi vill ha använder vi kaffesump för att färga tidningspappret till lådorna.

Den som vill beställa ett blomsterarrangemang kan göra det via företagets Instagram @frokenflora_uf.
Den som vill beställa ett blomsterarrangemang kan göra det via företagets Instagram @frokenflora_uf.Foto: Fröken Flora UF

Förutom att tjejerna tillverkat buketter och miljövänliga förpackningar har de också satsat mycket på marknadsföring genom flera olika samarbeten och reklamfilmer.

– Vi ska släppa en ny reklamfilm idag som vi gjort inför alla hjärtans dag. I den har vi samarbetat med Kalmar stadshotell och ett annat UF-företag som filmade åt oss, säger Amela Zubanovic, kommunikationsansvarig.

– Vi har från första början velat lyfta kvinnor då kvinnor länge varit en utsatt grupp i samhället. Vår första reklamfilm var en hyllning till kvinnor. I den hade vi på oss gammaldags kläder och den var ett samarbete med Villa Famiglia och Kalmar läns museum, säger Tindra.

Foto: Fröken Flora UF

Vad vill ni uppnå med företaget?

– Vi vill sikta på att göra saker vi tycker är kul och vi tycker det är kul med bilder och reklamfilmer. Vi vill ha ett år som är roligt, säger Amela.

– Det är ett stort ansvar man blir tvungen att ta och man utmanar sig själv genom att göra saker man inte gjort innan. Man får öva på att vara social och ta initiativ och vara kreativ på olika sätt, säger Mira och fortsätter:

Annons

– Vi försöker också komma på nya säljsätt och spåna vidare på hur vi kan inkludera fler. Blommor är ganska dyrt överlag, men vi försöker få ner priserna så att alla kan köpa även om man inte har den ekonomiska bakgrunden.

Hur länge kommer ni fortsätta med företaget?

– Vi kommer behöva avveckla företaget när kursen slutar i maj. Om man vill kan man starta upp det igen, men då kan det inte vara ett UF-företag. Då startar man ett riktigt företag istället, säger Amanda Bjärneroth, ekonomiansvarig.

– Det hade varit jättekul att fortsätta. Det har varit väldigt roligt med gemenskapen och kul att kunna lyfta svåra ämnen, säger Tindra.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons