Undersökning visar att fler oroas över värdet på sin bostad

Enligt en Sifoundersökning som gjort på uppdrag av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har coronakrisen ökat svenskarnas osäkerhet kring värdet på den egna bostaden.
Publicerad 29 maj 2020
Foto: Thomas Enqvist / Mostphotos

Enligt undersökningen är en av tre bostadsägare, 27 procent, oroliga över att värdet på deras bostad ska sjunka.

– Jag förstår att många känner sig oroliga just nu. Men bostadsmarknaden har visat sig förvånansvärt motståndskraftig mot effekterna av corona. Än så länge är priserna ganska stabila och det görs fler bostadsaffärer än samma period förra året, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, i ett pressmeddelande.

Bland unga bostadsägare är oron ännu större. I åldern 18-29 är över hälften oroade över värdeutvecklingen.

– Framåt är tidsaspekten en nyckelfaktor – hur utdragen smittspridningen blir påverkar samhällsekonomin och därmed bostadsmarknaden. När läget upplevs osäkert är det extra viktigt att vara långsiktig – planera bostadsköpet efter de egna förutsättningarna och att hitta en bostad där man trivs och kan bo länge, säger Marcus Svanberg.

Däremot minskar oron med åldern. Av bostadsägarna över 65 år är 18 procent oroade över prisnedgångar.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.