Annons

Undersökning visar: Kalmarbor sämst på att stanna vid stopplikt – i hela landet

Över hälften av kontrollerade fordon i Kalmar stannade inte vid stopplikt, visar en färsk undersökning från Riksförbundet M Sverige.
Publicerad 15 december 2022
Genrebild stopplikt.
Genrebild stopplikt.

Cirka 6000 trafikanter på arton orter över hela Sverige har kontrollerats av Riksförbundet M Sveriges lokalklubbar. Av dessa var det 30 procent som inte stannade vid stoppskylten.

Statistiken skiljer sig åt beroende på vilken ort som undersökts och i Örnsköldsvik var det endast två procent som inte stannade vid stoppskylten. Kalmar var överlägset sämst på att stanna vid stoppskylt bland alla undersökta orter, där åkte hela 52 procent förbi skylten utan att stanna fordonet.

Annons

Bland de undersökta fordonen i landet var cyklisterna sämst på att stanna vid stoppskylt, 90 procent stannade inte. Bäst på att utöva stopplikt var motorcyklisterna, bara 15 procent lät bli att stanna vid stopp. Bland personbilarna var det 27 procent som inte stannade.

Förutom att det finns en risk att föraren själv eller andra utsätts för fara så handlar det om en trafikförseelse där bötesbeloppet är 2 500 kronor.

Klubb/Avdelning (procent som inte stannade):

Dalarna (23 %)

Eskilstuna-Strängnäs (20 %)

Jämtland (30 %)

Kalmar (52 %)

Katrineholm (32 %

Kristinehamn (19 %)

Västmanland (51 %)

Skåne Sydväst (46 %)

Västerbotten (22 %)

Östergötland (33 %)

Skåne Nordväst (14 %)

Skåne Öst (22 %)

Örnsköldsvik (2 %)

Andel som inte följde stopplikten per fordonsslag, i procent:

Cykel (90 %)

Elsparkcykel (78 %)

MC (15 %)

Personbil (27 %)

Taxi(32 %)

Buss (22 %)

Lastbil (36 %)

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons