Annons

Ung man döms för mordbrand – anlade tre bränder

En 18-årig man i Kalmar kommun döms för mordbrand efter att han anlagt tre bränder i ett skogsområde i Rinkabyholm. Efteråt larmade han själv SOS och sa att det brann.
Publicerad 26 augusti 2023
Genrebild.
Genrebild.Foto: Hedda Ottestam

Det var på kvällen den 2 juni i år som mannen ringde till SOS Alarm och uppgav att det brann i ett skogsområde i Rinkabyholm. När räddningstjänsten kom till platsen kunde de konstatera att det brann på tre ställen i området. Två av bränderna hade en yta om 20 till 30 kvadratmeter medan den tredje var på 15 till 20 kvadratmeter.

Knappt en timme efter att han larmat SOS ringde mannen upp polisen och berättade att det var han som tänt eld. Han greps kort därefter.

Annons

”Han (mannen reds.anm) har emellertid bestritt ansvar dels därför att bränderna enligt honom inte innebar fara för annans liv eller hälsa eller för omfattande förstörelse av annans egendom, dels därför att han på grund av en psykisk störning inte insåg konsekvenserna av sitt handlande”, skriver tingsrätten. Den rättspsykiatriska undersökning visar däremot att mannen inte led av en allvarlig psykisk störning vid gärningstillfället.

Efter sakkunnigutlåtande bedömer tingsrätten att det funnits risk för vidare spridning i skogsområdet och senare även till närliggande fastigheter. Den unge mannen döms därför för mordbrand. Påföljden bedöms till skyddstillsyn.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons