unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Nyheterarrow-down
  2. Avdelningararrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!

Ung rånare struntade i straffet - varnas

På ett år har den nu 18-årige mannen bara jobbat av 9,5 av de 30 timmars samhällstjänst han dömdes till efter att ha begått rån tillsammans med flera kompisar.
Tingsrätten utdelar en varning till 18-åringen: Gör din ungdomstjänst, annars kanske du får böta istället.
Tingsrätten utdelar en varning till 18-åringen: Gör din ungdomstjänst, annars kanske du får böta istället.
Foto: Oleksandr Kovalchup/Mostphotos

I Norrliden i mars 2018 rånade ynglingen tillsammans med tre kompisar en 17-årig kille genom att hålla fast honom och ta strupgrepp på honom. Bytet blev mobiltelefon, hörlurar och nycklar. Avslutningsvis misshandlade och hotade de 17-åringen.

Alla fyra åtalades och dömdes för rån och övergrepp i rättssak. I och med att samtliga var minderåriga slapp de fängelse och istället dömdes två till ungdomstjänst, en till samhällstjänst och en till skyddstillsyn.

Vår nu aktuelle 18-åring var 15 när rånet begicks, och dömdes till 50 timmars ungdomstjänst. Hovrätten kom i mars 2020 att sänka påföljden till 30 timmars ungdomstjänst. Även det var tydligen för mycket begärt.

”NN har misskött sin ungdomstjänst genom att utebli från arbetspass utan att lämna en godtagbar anledning och utan att höra av sig. NN har även i övrigt undanhållit sig från kontakt med socialtjänsten vilket hindrat att påföljden kunnat fullföljas”, går att läsa i en aktuell dom från Kalmar tingsrätt.

Från mars till december 2020 lyckades han infinna sig för tjänstgöring två gånger och utföra totalt 9,5 timmars ungdomstjänst.

Åklagaren tyckte det räckte för att man skulle undanröja ungdomstjänsten och istället låta 18-åringen betala böter. Tingsrätten håller inte med, utan nöjer sig med att utdela en varning.

Läs mer