Annons

Unga får testa på filmskapande under lovet: ”Vi gör en skräckfilm”

Under sportlovet får barn och ungdomar lära sig om hur en film blir till ihop med Kulturskolan. KalmarPosten fick följa med när Lilith, Lily, Gustav och Tuva spelade in en kortfilm med skräcktema.
Kalmar • Publicerad 22 februari 2022
Foto: Hedda Ottestam

Under tre dagar samlas gänget på Tullbroskolan för att regissera, spela in och klippa ihop ett antal kortfilmer. När vi träffar dem under måndagen har de precis kommit igång med sin första film. Uppgiften är att få ihop en film på en minut – men de har bara en och en halv timme på sig. Efter en snabb diskussion kommer de överens om vilken sorts film de vill göra:

– Vi gör en skräckfilm med konstiga mord, berättar Lilith, Lily, Gustav och Tuva.

Annons

– Den handlar om två tjejer som sitter i ett vardagsrum och tittar på en skräckfilm. Men sen går strömmen och så måste de gå ner i källaren för att fixa säkringarna. En av tjejerna blir rädd och sticker men den andra känner att hon måste stanna kvar och fixa det. Hon går ner till källaren – men då går strömmen där också. Då känner hon hur det börjar droppa vätska i håret...

Lilith Sjögren, 11 år, Lily Hellström, 12 år, Gustav Williamsson, 13 år, och Tuva Petersson, 12 år.
Lilith Sjögren, 11 år, Lily Hellström, 12 år, Gustav Williamsson, 13 år, och Tuva Petersson, 12 år.Foto: Hedda Ottestam

Men i den här skräckfilmen är det inte någon människa som mist livet.

– Det är en död katt som hängts upp i taket. Vi hade dock ingen kattrekvisita, och vi ville ju inte hänga upp min katt, så vi kommer bara att filma blodet i tjejens hår, säger Lily.

– Sen om vi hinner vill vi försöka få med fler konstiga mord, säger Gustav.

Efter inspelning är det dags att klippa ihop filmen. Terhi Kilpeläinen från Kulturskolan hjälper till.
Efter inspelning är det dags att klippa ihop filmen. Terhi Kilpeläinen från Kulturskolan hjälper till.Foto: Hedda Ottestam

Terhi Kilpeläinen, filmpedagog på Kulturskolan, är ungdomarnas mentor under kursen.

– Det är jättekul att se när unga engagerar sig i film. Det är ett nytt ämne för dem och kul att se hur de utvecklas. För mig är det väldigt givande att få vara med i det, säger hon.

Deltagarna på filmkursen har sedan chans att få visa upp sin film på Ung Filmfestival Kalmar, som har premiär den 29 april.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons